👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Velikost stažených MSDN TV

Oblíbeným artiklem na webu MSDN je nepochybně MSDN TV, což jsou jakési krátké epizody věnující se nejrůznějším tématům, v poslední době se zaměřením na .NET a související záležitosti. Epizody jdou stáhnout, jedna má zhruba 50 MB, záleží samozřejmě na velikosti. Je však velmi zajímavé, co všechno se spolu s epizodou stáhne.

Tak především, stahuje se EXE, které se kamsi instaluje a vytváří se položka v nabídce start – tak nešikovně, že místo např. Introducin Visual Basic Express se v nabíce start objeví 20040923VBasicJR (opravdu mnemotechnické, pokud už je nainstalováno několik desítek epizod).

To však ještě není nejhorší, protože se naštěstí jedná pouze o self-extractiong ZIP. Šokující je pohled do rozbaleného ZIPu – epizoda sama má jen asi 20% velikosti balíčku (navíc jsou videa dodávána ve dvou rozlišeních, abych si mohl vybrat mezi jakž takž použítelným (300 kbps) a naprosto nekoukatelným (100 kbps)). Zbytek zabírá instalátor Media Playeru, což je teda nehoráznost největší, protože jsou přiloženy jak instalační verze pro „staré“ Windows, tak pro 2000 a XP (teda dvakrát 10 MB). Navíc je na každé stránce epizody napsáno, že je potřeba Windows Media Player a ať si ho ten, kdo ho nemá, laskavě stáhne z webu Microsoftu. Proč, když je součástí každé epizody? No jo, asi nezbývá, než se smířit s tím, že spolu s každou epizodou budu přes mé skvělé GPRS stahovat i dvě instalační verze Media Playeru.

Zařazeno do kategorií |

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.