👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Subversion - pomalu, ale jistě

Posledních pár dní pozvolna vstřebávám principy a konkrétní postupy ve verzovacím systému Subversion a často si říkám, jak jsem bez toho až doteď mohl žít. Napadly mě dva konkrétní případy užití: bakalářka a vývoj webu pro třídu. Právě druhá zmíněná záležitost mě ke studiu motivuje, protože v nejbližších dnech chci začít opět pracovat na božích dětech, chci mít ale změny nějakým způsobem verzované.

Původně jsem začal studovat z nápovědy k zajímavě řešenému klientovi TortoiseSVN (jedná se o rozšíření průzkumníka). Tato nápověda je sice skvěle zpracovaná, ale všechny příklady jsou znázorněny pouze screenshotem bez vazby na konkrétní příkaz Subversion, což mi při učení dost vadilo. Sáhl jsem tedy k oficiálnímu zdarma dostupnému e-booku Version Control with Subversion a poctivě ji čtu, příkaz po příkazu.

Zatím se mi snad podařilo zvládnout základní záležitosti jako vytvoření a modifikace repository, checkout, commit, update, vytváření větví apod., ještě mě čeká něco, co se jmenuje tags a o čemž nevím vůbec nic, potom ještě prostuduju, co s binárními soubory, které nemá smysl verzovat (fotky) a pak už mi snad Subversion začne sloužit. Jak já se těším…

Zařazeno do kategorií |

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.