👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Středa - můj Open Source den

Středa byla nabitá. Škola od rána do večera, na mikru jsem musel bojovat o další bodík do sbírky a na předposlední hodině od 4 do 6 jsem měl prezentovat výsledky naší práce s Magdou na tématu softwarové licence.

Dost nervózní jsem byl už dopředu, během hodiny se to ale ještě výrazně zhoršilo, protože prof. Voříšek byl na rozdíl od první prezentace tentokrát opravdu přísný u prvních 3 prací kritikou nešetřil. Čtvrtá přednáška byla hodně faktografická, zkoumala ekonomický vývoj společností IBM, HP a Sun a po právu sklidila nadšený potlesk. Pátá prezentace byla moje. Štěstím bylo, že jsem těsně před touto hodinou vynechal přednášku a místo toho prezentaci trochu poupravil a ujasnil si, co že jsme to vlastně vyzkoumali. Moje přednáška tak měla hlavu i patu a šikovně zaútočila na „citové téma“ proprietárního versus svobodného software. Prof. Voříšek po skončení nedal prostor kritice z publika a z pozice síly nám udělil plný počet. Prezentaci označil jako „velmi kultivovanou“, čímž mě nejen potěšil, ale současně nám umožnil článek někde publikovat. Tak uvidíme.

To je ale jen první kapitola příběhu. Ten totiž pokračoval hned následující přednáškou Petra Koubského. Téma „copyright, open source“ už z dálky dávalo tušit, že řeč bude o podobných věcech jako v mé prezentaci. Velmi mě proto šokoval výrok, že „open source nemá obchodní model“! Sice to nemůžu objektivně prokázat, ale myslím, že právě ekonomická analýza obchodních modelů Free Software bylo pilířem úspěchu mé prezentace. Moc mě tedy nepotěšilo, že pan Koubský si myslí, že OSS žádný obchodní model nemá. Samozřejmě jen velmi nerad s jeho názory polemizuji, protože se nedá srovnat ani naše ekonomické vzdělání, ani zkušenosti, ale jeho názor mi připadá přinejmenším „divný“.

Je otázka, jestli by velké SW firmy „jen tak“ vyhazovaly peníze. Je otázka, jestli věta nepatřila mezi ty „fantastické“, které p. Koubský rád používá („Nokia je největším výrobcem osobních počítačů na světě“ apod.). Je otázka, jestli to, co ve zbytku hodiny p. Koubský přednášel, nebyly právě obchodní modely OSS. Otázek je hodně a osobně vidím Koubského výrok jako něco, co mělo „naivní studentíky“ fascinovat a možná i trochu pobouřit. Každopádně jsem rád, že znám jeho názor.

Někdy sem dám odkaz na obě prezentace (na moji i Koubského), aby bylo trochu vidět, o čem se tady mluvilo.

Zařazeno do kategorií |

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.