👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Skripta a knihy VŠE

Obecně mám poměrně nízké mínění o kvalitě skript a knih vydávaných Vysokou školou ekonomickou v Praze (nebo i jinými vydavatelstvími, pokud cílovou skupinou zůstávají studenti VŠE), při mé přípravě na čtvrteční závěrečnou bakalářskou zkoušku jsem však narazil na zajímavý kousek. Jsou jím skripta napsaná Alenou Buchalcevovou, Ivou Stanovskou a Milanem Šimůnkem nesoucí název Základy softwarového inženýrství – základní témata.

Od těchto skript jsem nečekal nic velkého, protože skripta Buchalcevové a Pavlíčkové nazvané Základy softwarového inženýrství – objektově orientovaný přístup nebyla nic moc a přeci jen – názvy se liší jenom podtitulem. Naštěstí jsou však zcela odlišná po obsahové stránce. „Základní témata“ jsou téměř ideální přehledovou publikací ze světa software obecně. Autoři se věnují širokému spektru oblastí. Nejdříve jsou probrány věci související s ukládáním dat (datové struktury, různé druhy databází apod.), dále se skripta věnují různým konkrétním algoritmům (lze zde nalézt třeba implementaci QuickSortu v Pascalu a v Javě), obecnému přehledu programovacích technik, generacím jazyků, značkovacím jazykům apod. Nechybí však ani přehled metodik vývoje, od MMDISu (metodika katedry informačních technologií VŠE) až po XP. Stručně jsou představeny také komponentové technologie, prostě lze říci, že skripta zhruba pokrývají všechny kurzy, které jsem na bakalářském stupni prošel.

Paní Stanovská, moje cvičící na IT_215, kterou už tak považuji za velmi kvalitní odbornici, tak má u mě díky spoluautorství další plus :)

Zařazeno do kategorií |

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.