👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Šachová historie podle Sonase

Jeff Sonas je známý především svým statistickým pohledem na šachovou historii. Naštěstí si své objevy nenechává pro sebe a příjemnou formou je publikuje na serveru Chessmetrics. Asi nejzajímavější je graf celé novodobé historie šachů, který krásně ukazuje, koho lze skutečně považovat za šachovou legendu.

Do nejvyšších pater se v minulosti vyšplhali Lasker, Capablanka, Aljechin, Botvinnik, Fisher a Kasparov. Zajímavé je, že podle Sonasova ratingu do této partičky nepatří jména typu Steinitz nebo Karpov – ti sice také byli svého času nejlepší, ale absolutní performance ve srovnání s „Top 6“ neuspěla.

Druhá zajímavá věc na grafu je, že pouze dvěma hráčům v historii se podařilo dominovat dlouhodobě – Laskerovi a Kasparovovi. Relativně chvilku se podařilo na špici udržet také Capablankovi, ostatní potom na grafu představují spíš „statistickou chybu“ – obzvláště viditelné je to v případě strmého vzestupu a pádu Fishera.

Sonasova statistika je tedy neúprosná – podle jeho metodiky jsou největšími hráči historie Lasker a Kasparov, přičemž Kasparov asi zaslouží o něco větší uznání, protože jednak je jeho křivka na špici přeci jen o něco déle a stabilněji, druhak dnes své postavení musí hájit při výrazně vyšším počtu partií a výrazně větším počtu dotírajících soupeřů. Tak jako tak, web chessmetrics je opravdu parádní.

Zařazeno do kategorií |

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.