👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Rektální masáží proti škytavce

Letošní ceny Ig Nobel (The Ig Nobel Prizes honor achievements that first make people laugh, and then make them think) jsou rozdány, a že se letos urodilo:

  • V sedadlech nikoho nenechal vítěž ceny za medicínu, kterému stačilo svézt se na jednom svém úspěšně vyřešeném případu. Když mu přivezli pacienta nepřetržitě škytajícího už přes 70 hodin, vzpomněl si, že by mohlo pomoci dráždění bloudivého nervu. Když však nepomáhalo zadržování dechu ani tlačení na oční bulvy, přitvrdil a zkusil rektální masáž, která překvapivě přinesla kýžený efekt. Sám autor, Francis M. Fesmire, však metodu považuje za zbytečně nepříjemnou a dodává: „K nesrovnatelně intenzivnější stimulaci bloudivého nervu dochází při orgasmu. Takže od této chvíle budu všem pacientům na léčbu škytavky doporučovat sex.“ Pak začal škytat a kamsi se vzdálil.

    Jeho experiment s chutí zopakovalo trio doktorů Odeh, Bassan a Oliven z Izraele a na šedesátiletém pacientovi výsledky potvrdili. Ten jim sice po pár hodinách zase začal škytat, ale kdo ví, co byl vlastně zač…

  • Druhý výzkum se zabýval otázkou, jaktože si datel nepoškodí mozek přesto, že denně zasadí stromu několik tisíců nemilosrdných úderů zobákem. Výzkum ukázal, že kromě houbovitých vycpávek v mozku se datel těsně před nárazem snaží tlačit očima na mozek tak, aby jej udržel na místě. Tento výzkum si zaslouženě odnesl první místo v kategorii ornitologie.
  • No a v oblasti biologie si vědci odnášejí cenu za poznatek, že samičku komára Anopheles gambiae přitahuje vůně Limburžského sýra stejně jako odér lidských nohou.

Bravo všem.

Zařazeno do kategorií |

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.