👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Publikování, ESOP a učení

Včera se stala neuvěřitelná věc.

Předmět IT_583, řízení informatiky a systémová integrace, patří mezi páteřní předměty mojí specializace. Jak jsem zjistil odpoledne před zkouškou, jedná se také o jeden z předmětů nejtěžších, protože otázek bylo asi 100 a ne všechny byly zcela triviální. Učení jsem prostě podcenil, takže projet a naučit se několik set slidů byl jasný program pondělního večera a úterního dopoledne.

Kolem dvanácté začala zkouška, kterou prof. Voříšek zahájil slovy, že „bude netradiční“. Standardní průběh měl vypadat tak, že dvojčlenný tým odprezentuje výsledky své seminární práce a potom se přejde k tradičnímu zkoušení. Naše práce na téma softwarových licencí se však tak líbila, že k prezentaci nedošlo a rovnou jsme se pustili do diskuze některých zajímavých momentů. Magda měla tak trochu smůlu, protože vzhledem k tomu, že práci skoro vůbec nedělala a navíc ani nečetla některé důležité podkladové materiály, se v diskuzi moc nechytala. Debatoval jsem tak především já, což bylo pro závěrečné hodnocení určitě přínosem.

Práce (kterou časem určitě někam na web umístím) p. Voříška zaujala a doporučil nám ji publikovat v časopise pro systémovou integraci a navíc ji přihlásit do soutěže ESOP (soutěž kvalitních studentských prací). To mě (jakožto prakticky jediného autora) dost potěšilo.

Potom ale přišlo něco, co mi vyrazilo dech – p. Voříšek mi nabídl učení kurzu INF101! Ještě jsem neviděl, že by předmět na vysoké škole učil člověk, který je sám studentem (kromě doktorandů, samozřejmě). Je to pro mě velká čest a navíc i příležitost získat zajímavou zkušenost. Odborně to pro mě samozřejmě zajímavé není, ale jako sociální trénink je to něco skvělého. Potřebuji se dokázat postavit před lidi a komunikovat s nimi.

„Bohužel“ na závěr došlo i ke zkoušení. Tajně jsem totiž doufal, že vzhledem ke kvalitě naší seminárky nám bude tato obávaná a obtížná část odpuštěna, ale nakonec jsem dostal velmi příznivé otázky (technologická a konkrétně datová integrace, což byla hračka, potom tvorba a obsah informační strategie, což taky jde, a nakonec se mě ptal na cosi z přednášky externisty, ale to jsem neuměl zodpovědět). Výsledkem tedy byla jednička (a pro Magdu dvojka) a velmi dobrý pocit. Stále nemůžu uvěřit, že si vyzkouším učení..

Zařazeno do kategorií |

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.