👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

MSN Desktop Search

Lokální vyhledávání je jasným hitem dneška. Zájem strhl Google, když vydal první veřejnou betu svého Google Desktop Search, a v tu chvíli začala tato tematika zajímat i mě. Při více než 100 GB a tisících souborů je totiž skutečně těžké neztratit o svých dokumentech a souborech přehled.

Od začátku my však bylo jasné, že GDS na svůj počítač nenainstaluji. Jeho koncepce mi připadá naprosto ujetá, nevím, proč bych měl kvůli lokálnímu vyhledávání instalovat webový server. Navíc jeho schopnosti nejsou kdovíjaké (např. se mi moc nelíbí syntaxe celého Googlu, kvůli relevanci výsledků ho však přeci jen používám).

Na počítač jsem tedy nainstalovat Copernic Desktop Search, což v oboru není žádný nováček, jen neměl takový věhlas jako značka „Google“. Prográmek se mi líbil, i dnes ho považuji za špičku, vadilo mi však, že neumí vyhledávat v CHM souborech. Za trochu problematické jsem považoval také to, že CDS je dělané na hledání v sourech, nikoliv souborů. Nevadilo mi to však tolik, stačilo si trochu pohrát s nastavením a většinu potřebných souborů to našlo. Nyní, když jsem okusil i MSN-DS, musím dodat, že mi zpětně chybí relevance výsledků.

Před nedávnem vydalo svůj Desktop Search i Yahoo! (postavené na technologii X1), které se liší především širokým záběrem co se formátů souborů týče. Bohužel mezi širokou nabídkou jsou typy souborů, které nemám šanci využít (Word Perfect apod.) a CHM tam opět chybí.

Zkusil jsem se tedy podívat, co umí nabídnout MSN-DS. V základní nabídce je sice pouze několik málo typů souborů, ale dočetl jsem se, že je možno doinstalovat další IFiltry (ty dávají službě indexing service indexovat další typy souborů), mezi kterými byl jak životně důležitý PDF filtr, tak i filtr pro CHM a HLP nápovědy. MSN jsem tedy nainstalovat, ale zatím je znát, že je to beta. Počáteční indexování trvá už několik dní (běží mi pořád, nechal jsem ho i přes noc), indexováno je 125000 souborů a už asi 2 dny zbývá něco kolem 10 000 souborů (nekouslo se to, počet se pořád mění). Možná za to může IFilter pro ZIP, což může indexování dost prodloužit.

Vadí mi akorát poněkud příliš jednoduché rozhraní, které je v podstatě taky webovou stránkou (i když se zobrazuje v rámci Průzkumníka) podobně jako u GDS. Rovněž zobrazování češtiny je trochu problém, ale jinak spokojenost. Uvidíme, Copernic zatím na počítači zůstává (akorát ho už nespouštím při startu).

Zařazeno do kategorií |

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.