👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Matematika je v kurzu

Matematik nejsem, ale ke světu čísel mám velmi dobrý vztah. Vždyť nebýt té skvělé matematické analýzy, ještě teď se trápím na matfyzu :) Navíc jsem známý svou jedinečnou nesečtělostí – kromě všech Foglarovek, desítek šachových monografií, několika učebnic do školy a pár programátorských knih jsem nikdy nepřečetl žádnou „normální“ knihu – jedinou výjimkou je, světe div se, kniha Velká Fermatova věta. Kam se hrabe Hamingway… Matika mě prostě laicky zajímá, připadá mi zajímavá.

Včera jsem v kuchyni narazil na úžasně inteligentní časopis Vlasta, kde jsem mezi žhavými novinkami ze světa českých celebrit narazil i na Sudoku. Nikdy předtím jsem to nezkoušel, tak jsem se pustil do luštění. Nebyl dobrý nápad začít úrovní „velmi obtížné“, ale o tom jsem psát nechtěl.

Zaujalo mě totiž, jak je dneska „matematika“ populární. Slovní křížovky jsou nahrazovány číselnými maticemi a ono to celkem slaví úspěch. Myslím, že Sudoku zase rychle vyjde z módy, ale teď to prostě frčí.

Nebo filmy. Pro mě osobně bylo silným zážitkem ve škole studovat teorii her (s vynikajícím profesorem Maňasem) a potom v kině vidět film Čistá duše, pojednávající o životě Johna Nashe, autora několika zásadních objevů této teorie. Tenhle týden jsme s Hankou byli na filmu Důkaz, což je další dílo z prostředí matematiky, které je kritikou hodnoceno velmi pozitivně. I tentokrát pro mě film znamenal velmi silný zážitek, ale líbil se i Hance, která má k matice výrazně horší vztah (dá-li se v jejím případě vůbec hovořit o nějakém vztahu :). Jako by toho nebylo málo, do kin přijde zfilmovaná Šifra mistra Leonarda.

Matematika je na výsluní, což mě trochu překvapuje, ale zřejmě se jedná o poutavou problematiku nejen pro lidi, jako jsem já, ale i pro širokou veřejnost.

Zařazeno do kategorií |

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.