👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Leko vede nad Kramnikem

Šachy už sice moc nesleduji, ale dnes jsem se z nudy koukal na živý přenos 8. partie zápasu o mistra světa „neFIDE“ mezi obhájcem Kramnikem a vyzyvatelem Lekem. Partie mě natolik uchvátila, že o ní nemůžu pomlčet.

Na úvod je potřeba pár slov. Leko zde černými hraje zásadně španělku, konkrétně vždy míří do Marshalla. Kramnik se až do dnešního dne této variantě vyhýbal pomocí 8.d3, dnes však poprvé zahrál 8.c3 a Marshalla připustil. Podle času bylo znát, že je skvěle připravený. Lekovi zhruba po 20 tazích zbývalo asi 10 minut, Kramnikovi hodina a půl, navíc se zdálo, že bílý drží poměrně jistou převahu (podle Fritze 8, jehož hodnocení je u živých přenosů vidět, to bylo zhruba +1). Kramnik ve 24. tahu obětoval dámu a zdálo se, že drtivě zvítězí domácí příprava. Pak ale přišlo něco neuvěřitelného. Leko v 25. tahu zahrál tak skvělou kombinaci, že ji neodhalil ani Fritz – přišlo 25…Dd3!! :

Kramnik - Leko diagram

Hlavní variantou je 26.a7 De3+ 27.Kg2 Sxf3+ 28.Jxf3 De2+ 29.Kg1 Jg4! 30.a8D+ Kg7 a přes ohromnou materiální převahu nemůže bílý zabránit matu. Partie nakonec pokračovala 26.Kf2 Sxf3! 27.Jxf3 Je4+ 28.Ke1 Jxc3! 29.bxc3 Dxc3+ s dalším Dxa1 a černý vyhrál. Nádherná kombinace!

Zařazeno do kategorií |

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.