👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Je "inflace ELA" způsobená vyšším počtem hráčů?

Nějak mě v poslední době začalo bavit hrát šachy online. Bohužel jsem však Michalovi věnoval číslo svého Fritze, takže se na playchess.com nedostanu, a nezbylo mi, než hledat alternativu. Shodou okolností jsem narazil na server kurnik.org, kde jsem už několik málo set partií sehrál. Kupodivu jsem se však se svým ratingem (které se na tomto serveru počítá podle pravidel ELO) nedostal přes 1900. Možná je moje úroveň v blických nižší, ale na 1900 určitě hraju, tipnul bych se tak mezi 2100 a 2200.

Tak mě napadlo, jestli to není způsobeno tím, že většina hráčů na kurniku má ELO kolem 1500 a hráčů tam není moc. Hrou s takovými hráčemi se však nelze příliš vysoko dostat – vždyť když je rozdíl přes 400 Elo bodů, i při výhře už dochází k poklesu ratingu. To znamená, že mnoho slabých hráčů a malá hráčská základna neumožní získat příliš velký rating.

No a teď k jádru pudla. Ve světě se dá pozorovat něco, co se občas nazývá „inflace Ela“, tj. že čím dál víc hráčů má čím dál větší Elo. Pokud by platilo, že při nízkém počtu hráčů se nelze dostat příliš vysoko, mohla by platit i obrácená zákonitost, tedy že při zvyšujícím se počtu hráčů budou mít stále vyšší Ela.

No, ještě že nejsem statistik a vůbec tomu nerozumím :) Ale hypotéza to je zajímavá.

Zařazeno do kategorií |

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.