👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Jak se (ne)vydělávají peníze

Před chvílí jsme se s Hankou vrátili z Einsteina, což je řada pražským pizzerií poskytujících studentům zajímavé slevy. Vyzkoušenou máme tu na Smíchově, kam poslední dobou chodíme docela často. Dneska nás ale osud zavál na Žižkov.

Usadili jsme se, vybrali si a nikde nikdo. Už jsem to dlouho nemusel udělat, ale tentokrát bylo nutno servírku přivolat, abychom si vůbec mohli vybrat. Objednal jsem pizzy s tím, že si je „dáme na ISIC kartu“, což u nás na Smíchově znamená, že zaplatíme jednu a druhou dostaneme zdarma. Servírka si kartičku vzala, cosi nesrozumitelného zamumlala a odešla.

Druhou etapou bylo nepříjemné čekání. Na Smíchově příprava pizzy trvá asi 5 až 10 minut. Víc skutečně není potřeba, protože naházet pár přísad na těsto je hned a tenká pizza je hotova za pár minut. Hanka navíc tentokrát spěchala do práce, takže dlouhé vysedávání nám vůbec nebylo příjemné.

Největší šok však nastal, když nám po dlouhém čekání přinesli pizzy tři! Okamžitě jsme protestovali, ale ona nevlídná až nepříjemná servírka na nás, že dát si pizzu na ISIC kartu znamená v tomto čase slevu 2+1 a nikoliv 1+1, což prý platí jen mezi 15. a 17. hodinou. Na stole o tom samozřejmě ani zmínka, natož aby nás na to upozornila ona sama. A tak jsme zaplatili o 150 Kč víc a odnesli jsme si jednu naprosto zbytečnou pizzu, která se mi teď válí v ledničce.

První, co člověka napadne, je, že číšnice je totálně neschopná osoba. Mám však tendenci za vším vidět nějaký důvod a vůbec bych se nedivil, kdyby jí toto divné chování nařídil majitel. Pro něj vše dopadlo zdánlivě dobře: prostě jsme u něj nechali o 150 Kč víc, než jsme původně plánovali. Rovněž podezřele dlouhá doba čekání mohla být nařízením majitele – nabídnou slevu studentům zvyšuje lákavost restaurace, na druhou stranu jsou lukrativnější zákazníci přeci jen ti normální, kteří platí plnou cenu. Ti proto byli obskakování s velkou péčí (což nás štvalo), zatímco my seděli a koukali do zdi.

Je ale možno takovýmto způsobem podnikat? Dnes na nás majitel vydělal 150 Kč, ale už nás tam nikdy neuvidí. Takovéto podnikání by tedy bylo velmi krátkozraké. Je proto tedy možné, že skutečně vše bylo jen chybou (nebo lépe řečeno velmi nepříjemných chováním) oné paní servírky. Ale i v tomto případě je podnikatel hloupý – nikoho takového by v restauraci trpět neměl.

Některé věci prostě člověk nepochopí…

Zařazeno do kategorií |

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.