👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Jak nešířit software

Včera jsem psal, že můj blog je z nějakých podivných důvodů pod ostrým útokem komentářového spamu. Dnes jsem tedy hledal nějaké dobré řešení.

Původně jsem chtěl něco ve stylu captcha (dynamicky generovaný obrázek), ale nakonec se mi nechtělo případného čtenáře nutit k opisování špatně čitelného kódu do jakéhosi textového políčka. Požadoval jsem řešení, které by čtenáři co nejméně znepříjemňovalo život.

Lákavě zněl plugin jménem Akismet. Jedná se o řešení, které komentář pošle webové službě a ta vrátí „je to spam“ nebo „není to spam“. Prima, ne? Rovněž jejich webová stránka vypadá pěkně a přehledně, tlačítko „download“ člověk snad ani nemůže přehlédnout. Stejně tak nelze přehlédnout ani nadpis „Akismet is free for personal use“. Skvěle, říkal jsem si, našel jsem požadované řešení.

Jediný háček byl v tom, že pro aktivaci pluginu je nutno použít jakýsi „wordpress.com API key“. Jasná instrukce zněla „zaregistrujte se na wordpress.com pro získání API klíče“. Tak jsem na uvedený odkaz kliknul a navštívil hlavní stránku wordpress.com.

Tím moje zkušenost s Akismetem končí, protože na oné stránce není žádný formulář pro zaregistrování. Co si autoři Akismetu myslí? Já jejich plugin používat chci, ale jak to mám udělat, když následuji jejich pokyny a přesto nejsem schopen sehnat jakýsi záhadný klíč.

To je skoro ukázkový příklad, jak nešířit software. Není nic horšího, než když si produkt najde potenciálního „zákazníka“, ale ten není schopen (ani při následování přesných pokynů) produkt rozchodit. Frustrovaný zákazník přestává být zákazníkem.

Nakonec jsem se dočetl, že postup je následující:

  1. Navštívit stránku Akismetu a tam se dočíst, že je potřeba jakýsi klíč.
  2. Navštívit stránku wordpress.com, kde má být klíč údajně k získání.
  3. Chvíli koukat a snažit se přijít na to, kde se asi onen klíč dá získat.
  4. Přijít na to, že správnou cestou asi bude stažení prohlížeče Flock (cože?, říkal jsem si v tuto chvíli)
  5. V prohlížeči Flock je potřeba najít položku „get yourself a blog“
  6. Zaregistrovat se na wordpress.com
  7. Být zmaten. Co teď? Klikat na různé věci na nově založeném blogu.
  8. Na stránce Profile nalézt kýžený klíč
  9. Tento klíč zadat při aktivaci Akismetu

No, upřímně řečeno, horší to snad už ani být nemůže. Ale jako exemplární příklad je to dobré…

Zařazeno do kategorií |

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.