👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Google paranoia

Dnes Google vydal svůj vlastní IM systém s názvem Google Talk (vlastně jen nainstaloval Jabber server a vytvořil docela jednoduchého Win32 klienta). Je kolem toho na webu docela rušno, ale mě to přivádí spíš na trochu paranoidní myšlenky.

Tento týden totiž Google vydal druhou verzi svého Desktop Search. Novinky vypadají opravdu pěkně, patří mezi ně např. sidebar z Visty, integrace RSS, a to dokonce automatická – tj. stačí párkrát navštívit web BBC a GDS se sám postará o pravidelný odběr RSS novinek. Paráda. Nebo… nebo…. sakra neví o mně najednou ten Google trochu moc? Už ví, co hledám na Webu. S jeho akcelerátorem taky ví, po jakých stránkách brouzdám. Pokud nemám akcelerátor, tak to ví z GDS. Tam taky může zjistit, co mám na svém pevném disku. Pokud mám GMail, ví o mé mailové komunikaci. Spolu s Google Talk může začít monitorovat i IM komunikaci a hlasové přenosy. Když se to tak vezme, Google zná moji kompletní virtuální identitu, včetně veškeré komunikace, prohlížených webových stránek i lokálních souborů.

Google je rozhodně něco, čeho se bojím. Možná to jsou hodní hoši, ale navěky věků? A co když jim někdo ty data prostě ukradne? Co když se na Google napojí nějaký vir, který se pouze poveze po Google vlně a zjistí o mně, co bude potřebovat? Třeba jsem paranoidní, ale nevím, proč jakési jedné americké společnosti tyto možnosti dávat. Distribuovaný virtuální svět musí zůstat distribuovaný.

Zařazeno do kategorií |

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.