👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Copernic Desktop Search

Google tento týden do světa vypustil další zajímavý kousek softwaru s názvem Google Desktop Search (GDS) a byl toho plný internet (od Živě po odborné blogy). Zatím je tento projekt ve fázi beta, nabízená funkčnost je však velmi zajímavá.

O co jde? Problémem dnešních souborových systémů je to, že jsou hierarchické. To umožňuje řadit soubory do stromové struktury, která je snadno pochopitelná a rozšířená (podobná princip používají také balíčky v Javě nebo v .NETu, feedy jsou v RSS agregátorech hierarchicky uspořádané atd. atd.), má však jednu zásadní nevýhodu: strom lze budovat pouze podle jednoho kriteria. Typicky se problém projeví např. při ukládání fotek na disk. Jak mají být zatříděny? Podle data pořízení, podle kvality expozice, podle typu akce, podle použitého rozlišení, podle…? Ideální odpověď je „podle všeho“. To bohužel není na úrovni stromových filesystémů možné. Windows codename Longhorn proto přinesou souborový systém WinFS, který nad NTFS položí databázovou vrstvu a problém jednou pro vždy vyřeší. Co ale do té doby?

Právě proto se začly objevovat vhodné nástroje už nyní. Existuje jich několik a všechny fungují na stejném principu – indexují obsah některých souborů na disku (obvykle soubory typů TXT, Office – Word, Excel, Powerpoint – PDF, RTF, HTML a občas ještě některé další) a potom k nim poskytují velmi rychlý přístup (v závislosti na velikosti indexu od několik setin sekudny do několika málo sekund).

GDS je velkým trhákem, protože je Google celosvětově známý, v současnosti však existují i lepší a pokročilejší řešení. Já jsem zvolil Copernic Desktop Search, který je už dnes finálním produktem s širším rozsahem možností a má dvě důležité vlastností, které mi na GDS vadí:
  • Je to normální Windows aplikace (narozdíl od GDS, který instaluje lokální webserver a rozhraním je potom webový prohlížeč)
  • Nemá problémy s češtinou
Jednoduše řečeno, na stránkách Copernic Desktop Search se píše, že „se budete divit, jak jste bez CDS mohli tak dlouho žít“, a já to jen můžu podepsat.
Zařazeno do kategorií |

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.