👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Poláci

Když jsme přijeli do Manchesteru, několik lidí nám říkalo, že se nám budou hodit dva jazyky: angličtina a polština.

(Tenhle zápisek je jedním z mnoha o různých aspektech života v Anglii. Do již zmíněných témat patří angličtina, doprava, oblékání, jídlo, fotbal, bezpečnost, ceny a platy, počasí a další budou postupně přibývat).

Poláci v Anglii jsou zajímavým tématem. Je jich tady hrozně moc a pomalu ale jistě se z toho stává důležité téma místní politiky, protože Angličani se začínají bát o své joby. Rozmach Poláků se však netýká jen práce a mnoho Angličanů už například ztrácí trpělivost s polskými řidiči autobusu, kteří pořádně neumějí anglicky a je těžké až nemožné se s nimi na něčem domluvit. Média se navíc otázce přistěhovalectví věnují se značnou oblibou a čas od času se objeví historky o tom, jak Polák přijede do Anglie, rodinu nechá doma, zařídí si tady přídavky na tisíc různých věcí a peníze pak posílá domů do Polska. Není tedy divu, že dnešní nálada v Anglii je celkem jednoznačně proti-východoevropská. No a do toho jsme přijeli my :)

Se vší upřímností musím říct, že ačkoliv jsme sousedé a oba slovanské národy, po roce v Anglii nechovám Poláky nijak extra v lásce. Poznal jsem řadu lidí, kteří doma třeli bídu s nouzí, do Anglie přijeli vydělat na lepší život a budiž jim přáno, ale řada z nich dělá východní Evropě dost špatnou vizitku. Jejich jediným cílem je vydělat a nemají nejmenší zájem učit se jazyk či se jinak začleňovat do společnosti. Docela typické je, že Poláci bydlí po mnoha lidech na baráku (šetří peníze), mají zde rozsáhlé komunity, takže tady někteří můžou v pohodě přežívat i s nulovou znalostí angličtiny, a většinou jsou ochotní pracovat dlouhé hodiny za minimální mzdu nebo i za míň – načerno.

(Tohle všechno samozřejmě není bez výjimky! Potkal jsem řadu dobrých lidí z Polska, ale můj i Hančin celkový dojem je spíše negativní.)

Sečteno podtrženo, Angličani se na východoevropany dívají s velkým despektem. Pro nás osobně je pak důsledkem to, že na nás místní teenageři pokřikují něco o tom, jak jsme hloupí špinaví Poláci, a ačkoliv se to tady člověk musí naučit ignorovat, nic příjemného to teda není.

No prostě, pokud se chystáte jet do Anglie, vezměte tohle v úvahu. Kdyby mi to někdo řekl před rokem, asi bych na to nehleděl, ale v reálu to potom člověku docela leze na nervy.

P.S. A co jiné národnosti z východní Evropy? Skutečnost je taková, že kdybych vzal 10 lidí, 7 bude Poláků, 2 budou Slováci a jeden bude Čech (kde jsou Maďarové, opravdu netuším, ale ty jsem tady vůbec nepotkal.) Stejné věci by se tak asi daly napsat i o nás ostatních národech, ale je nás tady prostě málo a Poláci nejvíc bijí do očí.

Zařazeno do kategorií
Anonymous (Po, 2007-11-05 21:24):

Ahoj!!

Ziji v anglii 4 roky a musim priznat,ze mas uplnou pravdu s POLAKAMA!!! Oni jsou uplne vsude kam se podivas a ne jen v UK. Maj tady sve obchody,v Londyne sve radio,dokonce i v Tescu svou prekazku s jidlem snad i v S'anisbury,paneboze priste jim nabydnou snad bydlet na hrade? Ja,nejsem rasista ci tak,ale tohle mne vadi. Nemaji o nic zajem jen pitomi penize a penize.

Stat by mel neco delat s nima,takhle to nejde. Mluvila sem hodne s anglicana o tema POLACI a nemaji radi,take. Takze ucit se anglicky ani nemusime ponevac na kazdem rohu je polak ci slovak ci my cesi.

Madara sem tady uz potkala :-)

Moc pekny clanek!!

Hezky Vecer Marika

Tomáš (Čt, 2007-11-15 02:40):

Dobře napsáno. Skutečností je, že nejen polští kolegové přijíždějící do Anglie dělají ostudu už jen tím, jak špatně jsou jazykově vybavení. Britská angličtina vyžaduje neuvěřitelnou píli ve výslovnosti, schopnost okamžité tvorby vět a dostatečnou slovní zásobu. Tohle se samozřejmě nedá zvládnout za půl roku v jazykovce, jde o několikaletý proces. Pamatuji si, když jsem jednou čekal na pracovní pohovor, přisedla si za mnou jedna Angličanka a spustila na adresu Poláků ve fabrice: neumí pořádně anglicky, bydlí po 15 lidech v domě, odvážejí ze země peníze, které tu neutrácejí…

Přiznám se, že jsem si jednou v Praze neodpustil v noční tramvaji podobně vzít do pusy kolegy z Ukrajiny. Uráží mě, když po mě chce Ukrajinka v Praze rusky (tvrdila že to nebylo rusky ale ukrajinsky) vysvětlit cestu. Jsme v Čechách, zde se mluví a hovoří česky.

Pamatujte, kamkoliv pojedete, naučte se pořádně řeč, úplně jinak se k vám budou tamní lidé chovat. Ne nadarmo se říká, kolik řečí umíš, tolikrát si člověkem.

Anonymous (Ne, 2008-06-29 01:51):

ja jako ridic z povolani projedu tolik zemi ze neni mozne se naucit tolik reci. PS: nesudte lidi podle toho jak umi vas jazyk ale podle toho jak se chovaji protoze slusneho cloveka poznate i kdyz mu nerozumite

Poznámka: neslušné osobní narážky byly odstraněny

martas (Čt, 2008-11-13 00:23):

BB: Neslušné komentáře jsou moderovány

Roman (Pá, 2008-01-11 11:25):

Je znamo, ze cesi maji predsudky vuci jinym narodum, ale vzdy jsem si myslel, ze ti co makali v anglii a zazili oddazite chovani mistnich po navratu do cech zacnou premyslet jinak.

V anglii jsem chvili pracoval a diky castecne znalosti polstiny jsem se bez anglictiny docela dobre obesel (ikdyz ji zvladam) v dome nas taky bydlelo hodne a rozhodne se meneceny necitim.

Nema smysl rozlisovat polaky, cechy, ukrajince. Vsichni jsme si az neuveritelne podobni. Bylo by zajimave tyto narody prohodit, cechy na ukrajinu, polaky do cech atd. Co by se stalo? Polaci by nadavali, ze jim cesi zaplavuji prahu, ze bydli po 15 v byte atd.

to tomas: Co je urazliveho na tom, ze vas cizinec oslovi v rodnem jazyce? Na Ukrajine jsem taky hovoril cesky a lide se mnou komunikovali vstricne. Vzhledem k blizkosti jazyků jsem se vzdy dorozuměl. Pracoval jsem tam zhruba 6 měsíců a nikdo mi nevyčital, že jim beru praci (ikdyz by takova stiznost byla opravnena). Mimochodem mezi rustinou a ukrajinstinou je docela velky rozdil.

Tomáš (Ne, 2008-03-02 14:31):

S Angličany mám jen nejlepší zkušenosti, nikdy se ke mě nechovali nějak odtažitě. Podotýkám, že s nimi mluvím anglicky. Jelikož ukrajinsky neumím, netuším jaký je rozdíl mezi ruštinou a ukrajinštinou. Po pravdě mě to ani moc nezajímá, nemám v úmyslu na Ukrajinu jet. Urážlivé je to v tom smyslu, že daná osoba pohrdá jazykem té země ve které žije a pracuje. To není zdravý přístup. A přesně tento přístup mají páni polští kolegové v Anglii a proto si vysloužili (ne všichni samozřejmě) pověst jakou tam teď mají. Jinak v Polsku jsem byl mnohokrát a Poláky mám rád. Dokonce jsem se i naučil trochu polsky než jsem tam jel prvně a je to celkem lehce zvládnutelné a dá se dost improvizovat z češtiny, takže si vás někdy i zmýlí za Poláka. Je to divné, ale v Polsku jsou úplně jiní Poláci, než v Anglii. Čím to asi bude?

Zanetka (Po, 2008-02-25 14:42):

velmi dobre napsany clanek.bydlim uz 2roky v anglii,pracuji s polakama dene.kam koliv jdu v anglii narazim na polaky v bankah,letis­tih,samoobslu­hy,proste vsude.u nas v praci si polaci nechavaj rikat polska mafie.fakt komicky ze?jsou to lidi jako mi proto je nechci nijak odsuzovat ale na druhou stranu nejsem ani proti aby se stim neco zacalo delat.

Karel (Po, 2008-09-01 12:51):

Zdravim vas, muzete mi prosim napsat ve kterem anglickem meste se pohybuji nejvice polaci, dekuji

BB: Spam ne, prosím

Tomis (Út, 2008-03-04 23:43):

v anglii sem nebyl, ale dost se o toto téma zajímám, poláci-jsou tak nák problem všude, momentálně pracuju na vysočině a uš i v naší firmě s relativně nízkýma mzdama jsou nakýblovaný poláci, je tam parta starších lidí a jsou fakt slušný, ALE, zbytek absolutně nerespektujou NIC, hovádka si za první výplatu nakoupěj bombry, maskáče a kanady a sou páni…..a hlavně maj pocit, že polština je asi EXTRA světový jazyk a když jim nerozumíš seš asi divnej….myslim si, že příliv pracovních sil ať už odkodkoliv je něco na co si budem muset zvyknout, ale neůcta a zhovadilost…...za mě, NE…..když sem makal ve španělsku, bylo to to samý, poláci všude, uš z principu nevezmeš práci za málo, ale nasere se tam polák, udělá to za půl, vleze šéfovy do zadku a eště si hraje na kamaráda, je tam hafo rumunů a člověk by řekl, ze budou ešte větší problém, ale narozdíl od poláků jsou to přátelští lidi s rovnýma úmyslama, OBECNě, samozdřejmě.. když sem makal na horách v půjčovně, tak se se mnou páreček poláků co zrovna vylezl z novýho BMW za dvě mega byl schopnej hádat o 2,50 Kč, těch příběhů tam bylo moc, jinak si myslim, jak řekl můj kamarád co v anglii dlouho pobýval, názor angličana je takový že čech si vydělá, naučí,zkusí,pobere zkušenosti a dřív nebo pozdeji se vrátí, POLáK…..!!!!toho se nezbavíš a ještě dovalí další, je to na prd, vrhá nás to tak nák s nima do jednoho pytle,,,,, se svojí holkou bych si chtěl procvičit angličtinu před odletem na nový zéland a pokud nemáte peníze na zahraniční školu a potřebujete u toho aspon neco vydělat, tak odjet do anglie a makat s polákama, vám moc nedá, ale kam jinam za angličtinou v evropě….

Anonymous (Pá, 2008-12-12 17:20):

Ziji v Anglii 5 let. S Polaky je to vazne hrozne! Kamkoli se podivas samy polak! Jsou to proste kocevnici. Cechy nemaji moc v lasce. Jestli se jdes prihlasit o praci a tvuj zivotopis se ocitne v rukou polaka/polacky a jses cech/ka bud si jisty – praci nedostanes! Mluvim ze svy vlastni zkusenosti.

Borek (Pá, 2008-12-12 17:44):

Rozhodně to takhle nelze zobecnit – mluvím ze zkušenosti přítelkyně, která 2 měsíce dělala v personálce :)

Anonymous (St, 2009-01-28 12:51):

Pěkné stránky máš a poučné. JJ s polákama je to v Anglii špatný… jinak si nemyslím, že by Poláci byli špatní lidé… Mám kámošku Polku a je fajn. Jinak s tebou souhlasím.

Anonymous (Pá, 2009-03-13 15:52):

Dobry den. Kdyz jsem se pred 3 lety rozhodoval, kam vycestovat za praci, zkusenostmi a lepsii podminkami (jsem lekar), byla mi doporucovana Velka Britanie nebo Irsko. Zdokonalis se v anglictine, tvoje deti se nauci dobre anglicky atp. Drive jsem pobyval delsi dobu v Nemecku a Rakousku (nemecky umim jako cesky), ale vzhledem k uzavrenosti nemecky mluvicich zemi az do r. 2011 (myslim DE a AT; vyjimka je CH), jsem tuto moznost zavrhl, ac by byvala byla nejjednodussi. Do Anglie jsem nechtel z duvodu: bude tam hodne Cechu, Polaku a jinych Vychodoevropanu , a tedy si nas, cizincu, nebudou vazit. Nekonec zvitezila Skandinavie, jmenovite Svedsko. Vetsina Cechu ve Svedsku je z r. 1968 a jsou to predevsim lekari, pravnici a Cesi maji tedy ve Svedksu velmi dobrou povest. Svedksko bez vetsich barier, vstricne k cizincum, sice take hodne Polaku, nicmene celkem OK. Jenze jazyk, des a bes. Nakonec jsem sehnal praci v sousednim Norsku, jsem tady s rodinou od 2006 a celkem spokojeny. Polaku je tady hodne, ale slysim na ne celkem chvalu. Je jasne, ze Polaci (Cesi, Slovaci…) vycestovavsi do ciziny jsou z jineho testa nez ti, co zustali doma. Jsou dravejsi a jde jim vice o penize. Anebo jsou k tomu dohnani materialni nouzi. Pokud Polak pracuje v GB za polovinu minimalni mzdy, no tak to musi byt dost velky chudak. A kde jsme dneska? Island padl a s nim i 30 000 tamnich Polaku, z Anglie a Irska Polaci utikaji kvuli bide. Moc Polaky nemam v lasce, ale obcas se meai nimi dobri lide daji najit. Problem je v tom, co vsechno prozili a co je formovalo. Vzpomente na bidu v letech 1980–81, kdy se rvali o jidlo a stali 5 dnu frontu na pracku. Nesudme Polaky unahlene. Nicmene me take vadi, ze nas Cechy strkaji do jednoho pytle s Polaky. Vetsina Noru v Praze vubec nebyla, ale mysli si, ze " mame jinou kulturu". Jako bychom byli z Afriky.

nalbanadiian (Ne, 2009-04-12 15:29):

k tomuto tematu se musim vyjadrit,nebot co tady je ve vetsine psano,je prilis povrchni,nebo lepe receno typicky ceske.v prvni rade bych chtel rict,ze Polaku je 40 milionu,takze je pochopitelne,ze jich bude vic jezdit do zahranici,nez Cechu,nebo Slovaku,kterych je dohromady 15 milonu.dalsi vec je ta,ze je to neobjektivni tvrzeni, protoze reputace cechu v Evrope je taky velmi spatna,neli horsi a to ve vetsine zapadoevropskych statu a to v tom lepsim pripade,pokud nas nezarazujou nekam do Gruzie,Cecenska­,nebo byvale Jugoslavie.kazdej narod ma svoji historii a Polsko ji nemelo v porovnani s nami vubec lehkou a ocenuji,jak se sni vyporadali narozdil a tohle slovo musim rict od nas Cechu zbabelcu,co jen umime kritizovat.zametme si kazdy pred svym prahem a pak teprve muzeme poukazovat na dalsi narody.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.