👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Bezpečnost

Tohle je zvláštní téma a v Čechách by mě ani nenapadlo, že bude vyžadovat svůj vlastní zápisek. Skutečnost je ale taková, že pro východoevropany není v Anglii moc bezpečno.

(Tenhle zápisek je jedním z mnoha o různých aspektech života v Anglii. Do již zmíněných témat patří angličtina, doprava, oblékání, jídlo, fotbal a další budou postupně přibývat).

Bydlíme v Manchesteru, což je historicky město dělníků (kdo nespal ve škole, bude něco tušit o průmyslové revoluci; kdo ve škole spal, stejně je šance, že tehdy nosil manžestráky). „Working class“ je pojem s hanlivým nádechem, který Angličan použije, když o těchto lidech mluví – no a tato „pracovní třída“ je v současnosti velkým problémem Anglie, protože místo aby pracovala, tak chodí pobírat podporu. Čím víc dětí, tím víc podpory, takže tady není neobvyklé vidět anglický pár našeho věku, kolem kterého běhá několik malých capartů. Tyhle děti u svých rodičů vidí, že práce není normální, takže jak jim to příroda dovolí, dělají si vlastní děti a tak dále a tak dále.

Vzniká tady mocná třída lidí, kteří nežijí v moc dobrých podmínkách a jsou relativně chudí, což je ideální podhoubí pro antisociální chování (slovíčko „Asbo“, původně zkratka pro „Anti-Social Behaviour Order“, se pomalu stává součástí anglického jazyka, což samo o sobě něco svědčí). Když si k tomu přičtete, že právě tihle lidé se cítí nejvíc ohroženi návalem lidí z východní Evropy, je asi docela zřejmé, proč se tady na ulicích necítíme bezpečně.

Jak se to projevuje konkrétně? Nejčastěji je to slovní napadání od kluků ve věku 13 až 20, „fucking Polish“ tady na naši adresu slyšíme docela často. Já osobně jsem byl na jaře napaden při výběru z bankomatu, ale to asi s mou národností spojeno nebylo a naštěstí to dobře dopadlo.

No každopádně musím říct, že jestli se kvůli něčemu vážně těším, až odsud odjedeme, tak je to právě krásné bezpečno v Čechách (a to jsme pár let žili v Praze na Smíchově, v té tmavší části :)

Zařazeno do kategorií

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.