👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Oblékání

OK, je na čase sepsat naše poznatky týkající se různých aspektů života v Anglii. Napočítal jsem zhruba 20 oblastí, které se od českých zvyklostí dost odlišují a o kterých vždy napíšu jeden krátký zápisek. Už jsem psal o angličtině a o dopravě, tak teď něco rychle o oblékání.

Asi největším šokem pro nás bylo, kolik lidí tady chodí v teplákách. Ne, nemyslím s košem nebo třeba na krátkou procházku se psem, ale normálně mezi lidi na sobotní nákupy nebo i do práce, pokud se nejedná o kancelářský job. Na tohle jsme si pořád ještě nezvykli – oni si sice možná připadají, že vyšli v drahých, značkových Adidas věcech, které vystavují na odiv, ale my se musíme v duchu smát – vždyť to jsou pořád jen tepláky! Takže průměrný cizinec chodící tady v džínách je oblečen jak do nóbl restaurace :)

Další odlišností je oblékání mladých. Zdá se, že tady platí pravidlo „čím extravagantnější, tím lepší“, takže občas tady jsou k vidění modely, že by jeden puknul smíchy. Většinou se to týká holek, ale i kluci tady často chodí oblíkaní tak, že v Čechách by se podobná kreace viděla jen na přehlídkovém molu. Na druhou stranu, po delší době strávené tady by se mohlo říct, že průměrný Čech chodí oblečený jak šedá myš, což taky není tak úplně ono. S postupem času se tak především do Hančinýho šatníku vkrádají čím dál tím pestřejší a neobvyklejší věci a u naší bývalé spolubydlící Nadi už by jeden zapochyboval, jestli dokonce není rodilá Angličanka! No každopádně myslím, že pro český holky je anglická móda velkým lákadlem – vizuálním experimentům je místní krajina naprosto otevřená, což Hanka občas k mé nelibosti tak trochu zneužívá :)

Jinak ještě jeden tip – oblečení se dá dobře použít k rozpoznání lidí, ke kterým se není radno přibližovat. Typickou skupinou jsou kluci 14 až 20 let oblečení do šedých nebo černošedých pruhovaných mikin s kapucami – před těmi není radno mluvit česky a vůbec, pokud to jde, zdaleka se jim vyhýbám. No ale o bezpečnosti napíšu někdy příště, pro tentokrát by to stačilo.

Zařazeno do kategorií

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.