👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Fotbal

Od místních často uslyšíte, že v Anglii jsou nejpopulárnější čtyři sporty: fotbal, kriket, rugby a golf. Skutečnost je však taková, že fotbalu se nic nejen nevyrovná, ale ani zdaleka nepřiblíží.

(Tenhle zápisek je jedním z mnoha o různých aspektech života v Anglii. Do již zmíněných témat patří angličtina, doprava, oblékání, jídlo a další budou postupně přibývat).

Krásný příklad místního fotbalového šílenství nastal na přelomu tohoto srpna a září. Banka Nothern Rock se dostala do finančních problémů a Anglie zažila největší „běh na banky“ za posledních 150 let. Životní úspory ohromného počtu lidí se dostaly do nebezpečí, zemi zachvátila celková panika, během pár dní bylo z účtů vybráno několik miliard liber a nestabilita způsobila takový pád libry, že jen my s našimi nevelkými úsporami na tom budeme tratit v řádu desetitisíců. Byly toho plné noviny i televize a v ranním pětiminutovém zpravodajství BBC, na které při snídani koukám, tomu byly věnovány celé 3 minuty (nebývalá to věc).

No a pak ve středu ten samý týden rezignoval Jose Mourinhu z pozice trenéra Chelsea a to byl teprve hukot. Na nějaký ubohý Nothern Rock média okamžitě zapomněla a BBC breakfast Mourinhovi věnovalo ne 3, ne 5, ale rovnou 8 minut, což jsem nikdy předtím ani potom neviděl.

Celkově je tady fotbal nejen neuvěřitelně populární záležitostí, ale taky častým tématem takových těch krátkých, více méně zdvořilostních rozhovorů (populárnější téma je už jen počasí). Naše kancelář je rozdělená na příznivce Man United, Man City, Oldhamu a jednoho bloody Čecha, který má ale zase výhodu, že může navázat hovor o některých našich úspěšných hráčích (pokud se teda dohodneme na výslovnosti, která je někdy v podání Angličanů nejen vtipná, ale i o dost jiná).

No prostě jestli by si nějaký národ fakt zasloužil úspěch na příštím mistrovství světa, tak je to Anglie. Oni tady tím prostě žijou. (Ironií je, že se asi letos nekvalifikují na mistrovství Evropy – život je prostě někdy krutý :)

Zařazeno do kategorií
Jirka V. (Po, 2007-10-29 15:26):

Když už je řeč o počasí… http://www.sci­enceworld.cz/…72AD007­CBE97?… :-)

TK6 (Čt, 2008-03-13 22:04):

Dobrý den. Váš příběh mě zaujal a dovolil jsem si ho přidat na můj blog mezi ostatní příběhy. Doufám, že Vám to nevadí.Zdroj odkud jsem čerpal tam je uveden. Pokud Vám to bude vadit, napište mi e-mail a já příběh stáhnu. Děkuji, Tomáš.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.