👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Jídlo

Zcela typickou větou z místních časopisů o jídle je: „anglická kuchyně byla vždycky považována za špatnou, ale ty časy jsou dávno pryč“. Kéž by!

(Tenhle zápisek je jedním z mnoha o různých aspektech života v Anglii. Do již zmíněných témat patří angličtina, doprava, oblékání a další budou postupně přibývat).

Dovolte půlminutu filosofie. Mám za to, že pokud je nějaká věc v dané kultuře důležitá, je silně zakořeněná v jazyce. Např. o „eskymáčtině“ se traduje, že má mnoho slov pro sníh, a stejně tak má národ českých jedlíků jednoznačné pojmy pro snídani, oběd a večeři. To zní úplně samozřejmě, ale v angličtině to tak (pro mě zpočátku překvapivě) vůbec není. Všichni snídají, proto mají slovíčko breakfast, ale s obědem a s večeří už to tak slavné není, což se odráží i v jazyce tak, že pro ně angličtina nemá ustálené pojmy (když řeknete dinner, může to být oběd, pozdní oběd nebo večeře; pro večeři taky existuje řada pojmů, nijak jednoznačných, jako dinner, tea nebo supper). No a jakou kvalitu jídla můžete očekávat od národa, který svá hlavní jídla dne ani neumí pořádně pojmenovat. (…, tři, dva, jedna, konec filosofické půlminutky)

Taková nejtypičtější jídla jsem tady zaregistroval 2: první je kuře s opečenýma bramborama a vyvařenou zeleninou, druhé je fish (nebo něco) and chips. První bývá celkem dost bez chuti (vždycky mi to připomíná předváděčku Zepteru u nás doma někdy v roce 1995, na které jsem vůbec nechápal, co je na vyvařené mrkvi tak delikatesního) no a druhé by mohl být takový docela dobrý fast food, kdyby tam místo anglických hranolů byly normální hranolky. (Poznámka: častou chybou je představa, že „chips“ je britský výraz pro hranolky. To je však omyl – „french fries“ jsou hranolky českého typu a v Anglii je koupíte třeba u McDonalda, zatímco „chips“ jsem v Čechách vůbec neviděl a v podstatě to jsou velké podlouhlé kusy brambor hozené do friťáku. Britská angličtina tedy zná obě slovíčka, protože se jedná o dvě rozdílné přílohy.) K snídani se Angláni ládují místníma sausagema, což se do češtiny nesprávně překládá jako párek, ačkoliv to s českým párkem nemá vůbec nic společného. (Nekupovat! Nevařit! Nejíst! Celé balení šlo okamžitě do popelnice.) No a co se týče hamburgerů, nějakého extra šílenství jsem si nevšiml, ačkoliv je to tady asi běžnější způsob stravování než v Čechách (na plné čáře vedou take-awaye, tedy fish and chips, pizzy a podobná rychlo-jídla).

Jak tady jíme my? Dalo by se říct, že hezky česky. V Lidlu se dá sehnat dobrá maďarská klobása, liberák nebo suchý salám, takže masožrout je ukojen, no a s nemasitou stravou není problém ani v běžných obchoďácích. Sice mi připadá, že tady jím lépe a zdravěji než v Čechách (časté zeleninové saláty, o víkendu ryba apod.), ale to bude nejspíš tím, že ze studentské stravy jsem přešel do láskyplné péče Hanky, nejlepší kuchařky v Monsallu :) Ten rozdíl je trochu znát :)

Kapitolou samou pro sebe je chleba. Já osobně s „anglickým toustovým“ nemám problém, ale třeba Hance se po českém bochníku vyloženě stýská. Jakýs takýs chleba českého typu se dá koupit v polských obchodech, ale mně osobně moc nechutná a patří tady k těm dražším (libra až libra a půl).

Na závěr něco rychle k cenám. Když jsme před rokem přijeli, šetřili jsme každou penci, protože psychologie nám prostě nedovolila koupit chleba v přepočtu za padesát korun. Docela dlouho jsme tak jedli za, dalo by se říct, české ceny. Namátkou: chleba 15 Kč, salám 160 Kč kilo, sýr tak nějak podobně, čokoláda (důležitá součást stravy každého Angličana) 15 Kč, špagety jsou levné všude atd. atd. Postupem času se nám ale začly tyto nejlevnější věci přejídat a odhadem bych řekl, že teď utratíme za jídlo zhruba 2× tolik, co bychom dali v Čechách. O cenách v Anglii ještě hodlám napsat, ale už dopředu můžu říct, že ono „dvakrát víc než v Čechách“ poměrně ladí i s ostatními typy nákladů, ale znovu – pokud člověk chce, může nejen přežít, ale občas si na něčem smlsnout za skoro české ceny.

No a to je o jídle vše, jdu si dát nějakou večeři :)

Zařazeno do kategorií

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.