👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

AJAX - superhype

O AJAXu se poslední dobou hodně mluví. Poprvé jsem to zaznamenal, když se asi tak před měsícem feed Planet PHP přestal věnovat PHP a téměř všechny spoty se věnovaly něčemu osobnímu nebo AJAXu.

Ano, nový mail na Centru se mi líbí: je to rychlé, je to nové, umí to pár věcí z desktopového světa tlustých klientů. Ale že by tohle měla být budoucnost webových aplikací? To snad ne!

AJAX je podle mého názoru dobrý na inteligentní combobox, ale aby stál vývoj „blbého webmailu“ v AJAXu miliony korun, to přece není normální. HTML a trochu JavaScriptu není děláno na velké aplikace, je určeno k prezentaci základních dokumentů, které lze díky JS okořenit nějakým tím efektem třeba pro zajímavější menu. Ale napsat v tom GMail? Od toho to přece není…

Osobně vidím budoucnost v XAMLu, resp. Avalonu. Konečně markup, který umí cokoliv (a není tak stupdní, aby nedokázal vytvořit ani zanořený číslovaný seznam jako v případě HTML). A když to nebude od Microsoftu (jako že bych se klidně vsadil, že bude), tak zde máme podobné iniciativy, např. XUL. AJAX je prostě podle mého názoru ztrátou času a investic.

Proto mě udivilo, když jsem se dnes dočetl o „ASP.NET 3.0“ (tak to nazval Michael Juřek, ve výsledku bych si spíš tipnul na nějakou sadu controlů nebo minor verzi ASP.NET) code-named Atlas – hlavním změnou bude podpora AJAXu. Asi se nebudu zlobit, pokud budu moct „Microsoftsky jednoduše“ vytvořit rychlejší a uživatelsky přítulnější web stránky, ale doufám, že to není směr, kterým se Microsoft chce do budoucna vydat.

AJAX ne, prosím.

Zařazeno do kategorií |

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.