👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Once (film)

Pokud jste momentálně v Anglii, určitě se běžte podívat na film Once.

Včera jsme ho s Hankou viděli a pro oba to byl docela silný zážitek. Základní námět sice není z nejoriginál­nějších – v podstatě se jedná o jednoduchou love story – ale film je mimořádně zajímavý skoro vším ostatním. V člověku nejvíc zůstane hudba Glena Hansarda (frontman populárních Irů The Frames) a Markéty Irglové (talentovaná devatenáctiletá Češka s krásným hlasem), kteří rovněž hrají hlavní role. Poslechněte si třeba If You Want Me, jednu z nejpovedenějších.

Pro Čechy žijící v Anglii je navíc film zajímavý tím, že se jedná o vztah Ira a české přistěhovalky a jsou tam naznačené některé útrapy, které život v cizí zemi přináší – i kdyz ně nijak silně. V několika scénách jsme navíc byli jediní dva v sále, kdo rozuměl českým větám – byl to zvláštní a současně docela zábavný pocit.

No prostě, pokud jste ještě neviděli, bežte se podívat. Herecké výkony nejsou nijak ohromující (koneckonců, jsou to muzikanti), ale příběh je silný a hudba ještě silnější.

Update: Právě jsem se dočetl, že od 25. října by film měl být dostupný i v Českých kinech, což je super – budem na něj moct zajít i po návratu :)

Zařazeno do kategorií
dgx (Út, 2007-10-30 13:22):

Film jsem neviděl, zatím, ale přihodím odkaz na trošku rozporuplné Odvážné palce.

Borek (St, 2007-10-31 09:42):

Dík za odkaz. Docela výstižně ten film komentuje hlavní moderátor (ačkoliv mně se líbil i přesto, že žádný velký příznivec The Frames nejsem). Naopak si nemůžu pomoct, ale ten Tomáš, ať je to kdokoliv, evidentně patří mezi ony znuděné filmové kritiky, o kterých si myslím, že jejich názor je bezcenný, protože mají naprosto jiná měřítka než normální divák (pro ně je originalita 100× důležitější než všechny ostatní faktory dohromady, což pro normální lidi většinou neplatí).

dgx (Čt, 2007-11-01 18:39):

Na Palcích je právě výborné to, že dost často se v názoru na film neshodnou. O to lépe si člověk může udělat vlastní názor. Obvykle se nejvíc shodnu právě s Tomášem Baldýnským, jeho názor mi šetří čas i peníze, no a jsem zvědav, jak tomu bude v tomto případě ;)

Anonymous (Čt, 2008-01-03 00:46):

stejně jsou i ty Vaše „palce“ komerční o tom by správnej fim pro gurmány ,na které si tu hrajete mít neměl…je to jen dobrá rada…nechcete-li,vymažte mě…ahoj,j

Borek (St, 2007-12-12 10:10):

Včera jsem film viděl znovu, tentokrát v Čechách, a byl to teda určitě slabší zážitek než poprvé. Jednak člověk některé věci vnímá úplně jinak, když je v Anglii – třeba ta scénka, kdy jde Glen s Markétou poprvé k ní domů a před domem se rychle zdraví s partičkou černochů, je pro Čecha žijícího v UK dost vtipná, zatímco v českém kině to nemělo vůbec žádnou odezvu; to samé s Poláky, co se přijdou koukat na telku, a takových věcí je tam víc.

Co mě ale znechutilo nejvíc, byly titulky k písničkám. Jestli něco nesnáším, tak je to překrucování významu, jen aby se to v češtině jakž takž rýmovalo. „V očích vláhu“, no ty bláho!

vlastik (Ne, 2008-01-06 09:48):

neobyčejný film o neobyčejně obyčejných věcech.maximální! Děkuji

Anonymous (St, 2008-01-16 21:47):

Před chvílí jsem dojel z kina z Once a jsem plný zážítků, film se mi líbíl, dost mě vzal… Co si myslíte o tom konci? Já myslel, že to skonči, tak jako v každé dobré romatické komedii(až na to, že toto není komedie, ano vím ;)), ale aspoN= i tím je ten film vyjímečný, skvělá hudba, ještě to rozdýchávám, potom možná ještě písnu… Jinak zajímá mě vác názor na ten konec, piště ;) .. Zatim hoj…

Ivanca (Út, 2008-02-12 13:48):

Film"ONCE" byl skvělý…výborný…po masážích filmů z USA kde se vše rozstřílí,nebo vše dopadne úplně HEPPY je film ONCE správný relax a k tomu ty úžasný písničky.Konec je taky fajn…je to zkrátka život:-)

desperát (Čt, 2008-03-06 10:39):

Mě se teda Once nelíbil.Taková sladko-bolná slátanina vcelku nerealistická­.Připadá mi to jako telenovela po Irsku.Většina lidí má hrůzu z toho,že v tom filmu nic nenašla,tak ho vychvalují a hledají v něm něco co tam není.Už nemusím vidět

Anonymous (Pá, 2008-03-28 18:07):

film je naprosto úžasnej…úplně mě dostal

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.