👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Odjíždíme

Je to tady. Po roce a dvou týdnech zvedáme kotvy a přesouváme se zpátky do Čech, kde nám začne normální, „dospělácký“ život. Naše malé dobrodružství je u konce a tenhle, dost možná poslední zápisek, je takovým malým rozloučením.

Když jsme minulé léto udělali státnice a dokončili školu, věděli jsme, že chceme jet do Anglie, ale moc jsme nevěděli, co od toho čekat. Vzpomínám si, že já jsem byl celkem optimista, žádné problémy jsem neviděl a věta „ono to nějak půjde“ byla mou odpovědí na většinu pochyb Hanky, která tak bezstarostnou povahu nemá. Teď, když je všechno prožito a zkušenosti jsou nasbírány, vidím, že „to vždycky nějak šlo“, ale naše cesta nebyla vždy rovná a na zážitky, ať už špatné nebo ty lepší, byl uplynulý rok nesmírně bohatý.

Když tak zpětně koukám na ten náš pobyt tady, nemůžu se zbavit dojmu, že jsme ho prožili skoro ideálním způsobem. Tím vůbec nemyslím, že by se vždycky dařilo dobře (někdy tomu bylo právě naopak), ale prostě to tady bylo takové kompletní – od počáteční deprese přes špatnou manuální práci až po práci v IT, která vygradovala do dlouhodobého kontraktu umožňující práci z České republiky (i Hančin příběh měl podobný charakter, ačkoliv její práce tak dobrá být nemohla – vzdělání obecného ekonoma se tady uplatňuje špatně).

Ten rok tady byla hrozně dobrá škola. Když jsme vloni přijeli, naše spolubydlící Naďa nám říkala, že jeden rok v Anglii nás naučí tak jako 5 let v Čechách a možná na tom něco bylo. Z mého pohledu nejde jen o počet zážitků, ale hlavně o jejich charakter. V Čechách bych si třeba nikdy nezkusil, jaké to je dělat na stavbě. Nevěděl bych, jak zoufale pomalu utíká práce u pásu. Nepoznal bych práci na směny, kdy se člověk třeba týdny nevidí se svou přítelkyní/pří­telem. Nedokázal bych se vžít do situace příslušníků národnostních menšin. Hanka by nepoznala pracovní diskriminaci na základě národnosti. Je tady jednoduše hrozně moc věcí, které člověk může zažít jen a pouze v cizí zemi; z tohoto pohledu jsme oba moc rádi, že jsme vyjeli, protože nám to v mnoha věcech rozšířilo obzory.

Chce se nám vůbec domů? Zvlášť v posledních dnech, kdy jsme se loučili s našimi známými a s kamarády, jsme si tuhle otázku položili několikrát. Je to právě loučení, kdy si člověk uvědomí všechny ty plusy života tady, zatímco dřív jsme spíš přemýšleli o problémech a jak se těšíme zpátky do Čech. Jednou to ale muselo přijít – objektivně vzato je naše kvalita života tady o dost nižší, než bude v Čechách, takže bychom se museli přesunout dříve nebo později. Děláme správnou věc a už se na život v Čechách moc těšíme, ale určitý sentiment tady přeci jen je. To by nás ještě před pár měsíci ani nenapadlo…

Tak, je na čase zápisky z Anglie uzavřít. Za pár okamžiků nás jeden známý hodí na letiště a náš pobyt v Anglii se stane minulostí. Chtěl bych poděkovat všem, kteří nás skrze tento blog podporovali, ať už posláním komentáře nebo mailu. Věřte, že byly chvíle, kdy jsme to potřebovali i ocenili. Díky všem a s některými na viděnou v Čechách!

Zařazeno do kategorií
Honza (Út, 2007-11-06 22:27):

Zdravim!

Dostal jsem se na tenhle web vice mene nahodou a behem jedineho vecera jsem procetl snad vsechny prispevky. Opravdu poucne a s velkou vetsinou „dlouhodobych“ poznatku musim jen souhlasit.

Ja odjel do Anglie na univerzitu (Birmingham) a nutno rict, ze jsem tim mel spoustu veci tak nejak „proslapanou“. Presto dotek anglicke byrokracie je ponekud desivy (na vsechno se ceka, vse se musi resit telefonem a beda, pokud nespadate do nejake „tradicni“ kolonky, protoze to vam pak pokazde kazdy rekne neco jineho).

Na druhou stranu je to krasna zeme a zkusenosti vam nikdo nevezme. Nikdo nemuze cekat, ze to pujde samo a spadne do klina (i kdyz by to bylo krasne :-). Tim bych chtel pozvbudit ostatni. Nerikejte si, ze by to urcite neslo. Zkuste to!

A vam dvema bych rad popral hodne uspechu v budoucnu a podekoval za hezky sepsane historky.

Jakub (St, 2007-11-07 11:53):

Možná bys teď mohl volně navázat „Zápisky z Česka“ ;-). Hodně štestí.

Borek (St, 2007-11-07 14:00):

Díky oběma!

Anonymous (Čt, 2008-01-03 22:54):

Proč by to v ČR nešlo? „V Čechách bych si třeba nikdy nezkusil, jaké to je dělat na stavbě. Nevěděl bych, jak zoufale pomalu utíká práce u pásu. Nepoznal bych práci na směny, kdy se člověk třeba týdny nevidí se svou přítelkyní/pří­telem.“

Borek (Pá, 2008-01-04 16:53):

Protože v Čechách bych od prvních dní dělal práci v oboru.

Petr (Pá, 2008-01-11 13:20):

Well done, jak by rekli anglicani.

Nevim jestli si me pamatujes, ale na tvem zacatku jsme se potkali na fotbalku, kde jsem si bral tvuj kontakt v pripade nejake nabidky u nas ve firme (bohuzel od te doby lidi jen odchazeli).

Gratuluju k vynikajici dohode s tvym zamastnavatelem. My se ted taky chystame po 3 letech domu, tak doufam, ze az to oznamim ve firme, budu mit stesti jako ty :)

Preji Vam hodne stesti doma.

Petr

Borek (Pá, 2008-01-11 14:43):

Čau Petře, jasně že si tě pamatuju :) I tobě hodně štěstí při vyjednávání práce a pak po přesunu domů!

Petr (St, 2008-02-27 12:13):

Diky moc. Mam na tebe prosbicku a nevim jak te zkontaktovat. Tohle jsem nasel jako jediny zpusob, proto se predem omlouvam. Mohl by jsi mi napsat mail? Ja bych ti pak napsal co se chci zeptat. Tyka se to prace v CR pro anglickou firmu.

Lenka (So, 2008-06-07 09:09):

Ahoj, náhodou jsem narazila na tvoje stránky a na jeden zátah jsem přečetla všechny vaše zážitky z pobytu v UK. Fakt moc pěkně a poutavě napsaný!

Já sem byla v Anglii skoro rok, studovala jsem kousek od Manchesteru v Huddersfieldu (v ročníku s Petrem, který ti sem už jednou psal komentář)…takže občas mi tvoje hlášky připadaly jako kdybych je fakt říkala já :)

Myslím že na začátku sme na tom byli stejně, já sem teda nejela do Anglie s tím že budu pracovat, ale práci sem si při studiu hledala a užila sem si úplně to samý – vyplňování tisíců application forms, kde 90% z nich stejně určitě skončilo v koši; marné čekání na sebepodřadnější job; nešikovné domlouvání přes telefon… takže když se mi po dvou měsících ozvali že pro mě mají job uklízečky, tak sem zajásala!

I s autobusama jsem si užila svoje…v Hudder­sfieldu sme teda měli jen asi 3 společnosti, ale nespolehlivý byly stejně. A jako naschvál autobus nepřijel vůbec v můj první a poslední den práce, to bylo asi nějaký znamení či co :) Jen bych chtěla doplnit informace o vlacích – v UK je opět více společností který jezdí na drahách a například u Virgin trains se při zabookování jízdenky dopředu dá dost ušetřit (třeba i 90% ceny, záleží na tom kdy ji bookujete).

Chtěla jsem se tě zeptat, jestli ještě pořád spolupracuješ s anglickou firmou.

Chci ti poděkovat za tyhle stránky, opět mě přesunuly do doby před rokem a půl kdy jsem byla v Anglii a prožívala podobné culture shocky. Teď jsem opět v zahraničí (Nizozemí) a za 3 týdny jedu po 5ti měsících domů a už se nemůžu dočkat až zas uvidím ty zamračený ksichty některých znuděných servírek :) Ať žije ČR!

Borek (Ne, 2008-06-08 18:07):

Ahoj Lenko, dík za komentář. Co se týče spolupráce s DataMatters, tak to pořád funguje k oboustranné spokojenosti (tedy ne že by byla práce z domu nějaká velká zábava, ale asi pořád lepší než každý den dojíždět do Prahy :)

Michal (Út, 2008-06-17 14:15):

Pěkný seriál, jen mi teda trvalo docela dost času, než jsem jej celý přelouskal. Velmi inspirativní, zvlášť pro člověka, co jako já, který uvažuje nad prací v Anglii. Díky!

Martina (Po, 2009-11-09 11:39):

Ahoj,

také bych se chtěla připojit s poděkováním, v Manchesteru jsem byla pouze na 2,5 měsíce přes prázdniny mezi střední a vysokou školou, ale i tak jsem se úplně viděla ve vašich příbězích. Hledání práce byl naprostý horor, než jsem si zvykla na to, jak jezdit s autobusy, které nehlásí zastávky a zastavují na znamení všude, jsem se párkrát ztratila (nehledě na to, že mi trvalo, než jsem pochopila jejich systém, kde každá společnost má své vlastní jízdné), rozumět manchesterskému dialektu mi trvalo nějakou dobu a když už jsem konečně práci našla a měla, zážitky z ní byly také velmi překvapivé.

Souhlasím s tím, že je každopádně přínosné někam do zahraničí vyjet, poznat jinou kulturu, naučit se jazyk. Jen můžu stoprocentně říct, že má další cesta nebude mít s Manchesterem absolutně nic společného :)

vladka (Út, 2010-08-31 17:57):

www.locheska.cz Portál pro Čechy a Slováky v Anglii. Obsahuje obsáhlé informace o živote a práci v Británii (lékař, pojištení, daně, přídavky, ubytování, auto, kurzy, studium, práce, aupair a další). Češi v Anglii.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.