👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Jsme tu rok

Dnes je tomu přesně rok, co jsme přistáli v Manchesteru a začali prožívat naše malé dobrodružství!

Shodou okolností se tento víkend konal AGM (Annual General Meeting, něco jako výroční schůze) pojišťovácké sítě Coversure, pro kterou nepřímo pracuju. Taková událost má dvě hlavní charakteristiky – jednak je to pro většinu lidí příjemná možnost setkat se s lidmi z různých poboček, no a zadruhé je to snobárna v pravém významu toho slova. Luxusní hotel, cena za jeden nocleh vyšší než kolik nás stála desetidenní dovolená ve Španělsku, pěkná večeře, snad ještě lepší snídaně atd. atd. –to všechno samozřejmě hrazené zaměstnavatelem. „Posh“ naštěstí bylo jen prostředí a lidi byli úplně v pohodě, takže jsme si to pěkně užili (přesto že se empiricky prokázalo, že alkohol angličtinu nezlepšuje :)

Vzpomínám si však, že asi tak ve 2 ráno jsem měl opravdu zvláštní pocit. Nějaký zaměstnanec hotelu uklízel cosi na schodech a já si v tu chvíli řek': teď tady sedíš v kravatě, užíváš si jak pán a přitom to není tak dávno, co bys jeho práci považoval za absolutní luxus. Když jsem o svých pocitech řekl jednomu kolegovi, bylo pro něj dost těžké vžít se do té situace a pochopit, co se snažím říct (a tentokrát to nebylo angličtinou :).

Když nad tím tak přemýšlím, myslím, že právě v tomhle byl náš pobyt v Anglii cenný. Ztratili jsme „schopnost“ přehlížet recepční, uklízeče, číšníky, dělníky a mnoho dalších lidí, jejichž existenci si člověk žijící pohodlným životem mnohdy ani neuvědomuje.

Konec malého výročního zamyšlení :)

Zařazeno do kategorií
Zuzpav (Út, 2007-10-16 14:49):

Pěkně ses zamyslel:-)

frunze (Pá, 2007-10-19 09:18):

moc nemysli a kup si letenku – co nechodim na fel, nemam se s kyn nudit o pocitacich :D

Borek (Pá, 2007-10-19 13:25):

Letenky koupeny, odpocitavani pokracuje. Ja myslel, ze na FEL jeste sem tam pachnes?!

Frunze (Po, 2007-10-22 07:38):

Rozhodne nepachnu! (i kdyz sem se s Rosnou koupal v opataku :)

Borek (Po, 2007-10-22 14:02):

To jsem slysel! Doufam, ze je nejaka fotodokumentace :)

pigi (Po, 2007-10-22 15:45):

Zravim, celkem se zajmem sem si to precet vsechno. Ja teda odjizdel od UK na zacatku srpna s jinym poslanim, a to pomoci spratelene firme na stavbe coby tlumocnik/podrztas­ka pote, co jsem si jako jeden ze stavbyvedoucich zrekonstruoval jeden hotel v Krkonosich. Lakala me zhruba ta sama touha, cili poznat trosku jiny kraj, jazyk, necist porad, ze paroubek je trouba a zkratka se dostat na chvilku jinam. Pokud pominu veci jako fotbalek s anglicanama, tak musim rict, ze anglie zadna slava neni a myslim,ze ani na penize uz to nijak extra dobre neni. mam takovy pocit, ze pokud tam covek nema alespon tech cca 2000 liber (ted myslim jako samostatna persona bez slecny), tak se mu zije docela pod urovni-asi tady zalezi, jak jste se zivili pred odjezdem.

Nicmene jako cca 6 tydenni zkusenost jsem to uvital, pochopitelne jsem mel o spoustu starosti min, pocinaje NIN a ubytovanim konce, takze v tomhle smeru jednodussi. Nicmene jsem z toho ziskal presne ten pocit, ktery popisujes, a to ten,ze na nas tam nahlizi jako na povl z vychodu, z cimz sem se opravdu smiroval velice tezko, zejmena kdyz sem videl, ze anglicane, se kteryma sem delal, zrovna ikvaci teda nebyli. Nicmene je to tam tak nastavene… K tomu bych snad mel jen jednu vec,nekdy se jim ani nedivim. Me zkusenosti se stavby-jeden polak, co trosku umi anglicky, jeden aglican, ktery je pase a skupina cca 10 polaku, kteri se naucit anglicky absolutne netouzi…to je neco, jak bych si ja integraci do ciziho statu nepredstavoval a jemne mi to pripomina romskou komunitu tady..

I z tohoto duvodu jsem se rozhodl na UK momentalne kaslat a radeji se vydavam, opet pres ceskou firmu, na vychod, kde, jak aspon doufam, me za uplneho blbce povazovat nebudou. Je pravda, ze sem nidky netouzil mit v CV „rustina“, ale nijak zasadne mi to nevadi…takze, vam obema preju rychle odpocitavani deadline,zivot v cechach je podle meho kvalitnejsi..hodne stesti

Borek (Út, 2007-10-23 06:51):

Koukám, že ačkoliv je docela rozdíl přijet sem na 6 týdnů nebo na rok, řadu věcí vidíme stejně (Poláci, výdělky, kvalita života apod.) Tak přeju, ať je na východě líp – pro nás je dostatečným východem Česká Republika :)

pigi (St, 2007-10-24 16:44):

akorat me uprimne prekvapuje, ze se ti nepodarilo sehnat praci v oboru v nejakem vetsim tempu. kamaradi z FI MUNI, ja byl z VUT, sem tam dostavaji, buhvi teda jakyma cestama, no to se jich neptavam, nicmene uz kdyz tam jedou, tam maj zajisteny flek a ubytko. coz me jako ani neprekvapuje, lidi z IT sou zadanym zbozim. a uprimne, kazdy jim kasle na to, ze sou vychodnaci, ono u IT je rozdil v tom, ze staci rozumet tomu, co delate, a muzete to delat v podstate kdekoliv. ja jako stavbyvedouci mam prece jen jinou vychozi pozici :)

Borek (Čt, 2007-10-25 21:36):

Já udělal tu chybu, že jsem před odjezdem vůbec nic nezařizoval, shánění práce jsem sebevědomě nechal až do Anglie a pak, když se v počátku nedařilo, jsem tak nějak podlehl situaci a na přechodnou dobu se vzdal myšlenek na dobrou práci. Nelituju ničeho a některé zkušenosti jsou cennější než kdybych od prvního dne seděl za počítačem, ale je pravda, že se dalo zachovat jinak, řekněme rozumněji. Tohle je zajímavé téma a určitě se o něm víc rozepíšu v samostatném zápisku.

Radek (St, 2008-04-16 15:16):

No, já jsem před pár dny taky oslavil jeden rok strávenej v Manchesteru. Před odjezdem jsem si akorát zařídil ubytování v sharehousu, kterej jsem kvůli přemnožení myší dobrovolně opustil. Po cca měsíci hledání práce a útratě 40k CZK jsem sehnal práci v jedný menší firmě v Boltonu(kousek od Manchesteru) jako programátor a IT admin. Nevím, ale v tomhle oboru nepředpokládám, že by se na vás kdokoli koukal jako na člověka z východu, ba naopak. V praci div neklečej na kolenou, když po mě něco chtěj a takovej přístup bych v Čechách určitě nezažil. Se šéfem, kterej samozřejmě nedá dopustit na MU čas od času zajdem na zapas a na pivo, takže zatím žádný špatný zkušenosti pokud jde o moji národnost. Anglie jako taková je jako každá země unikátní a má svoje pro a proti a já všem doporučuju se sem určitě alespon jednou podívat a rozhodně to spojit s nějakym zapasem:) Jinak tu s přítelkyní hodně cestujeme a vše fotodokumentujem, takže se mrkněte na http://www.an­glie.w3mining­.com, kde najdete spoustu fotek ze spousta míst.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.