👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Duben a květen

Duben byl celkově moc pěkný měsíc, který jsme si dobře užili oba. Asi na něj budu vzpomínat jako na „měsíc výletů“, protože sobotu co sobotu jsme trávili někde za městem. Příroda kolem Manchesteru je úžasná a oba jsme si místní venkov zamilovali. Základem je pěkná kopcovatá a věčně zelená krajina, ale i ty vesničky mají úplně jiný nádech než v Čechách – místo komunistických stavení a polorozpadných stodol tu dominují staré kamenné baráky a upravené pěšinky. Super je, že se člověk vůbec nemusí starat o nějaké turistické cesty – přes soukromé louky se úplně normálně může chodit, aniž by se člověk musel bát, že na něj vyběhne nějaký sedlák s vidlema. Další nevšední věcí je, že se tady moc neřeší oddělení zvířat od lidí, takže už jsme několikrát procházeli stádem oveček nebo koní. Hanka si tyhle momenty vyloženě užívá…

Pár fotek:

Hanka s veverkou

Ovce

Hanka s koněm

Borek s Hankou Castleton

V květnu jsme se bohužel do přírody mockrát nedostali, protože se tady dost výrazně zkazilo počasí a už zhruba 3 týdny prší, nebo je minimálně zataženo. Dost se těšíme, až se to zase zlepší, protože víkendů v pokojíčku 4×4 metry máme už vyloženě plné zuby. Místní počasí má na slabší chvilku nárok, protože předtím bylo snad 3 měsíce v kuse hezky, ale už to trvá moc dlouho. No aspoň se Angličani můžou vrátit ke své oblíbené činnosti, totiž k brblání, jak je zas hnusně :)

Přemýšlím, co bych tak napsal o naší práci. Myslím, že u Hanky je situace hodně stabilizovaná. Obsah práce jí žádné dramatické situace nepřináší a většinu zážitků tak má od svých kolegů, což je mix Angličanů a hrstky cizinců. Během posledních měsíců si díky někdy i dost bolestným zkušenostem našla skupinku lidí, se kterými se baví a kterým důvěřuje, zatímco na druhé straně už má taky jasno, komu je lepší uhnout z cesty. (Tohle počáteční oťukávání a odhalování lidských charakterů je v Anglii poněkud těžší, protože přetvářka tady má daleko větší tradici a rafinovanější podobu než v Čechách. Někdy tvrá, než se odhalí skutečný charakter lidí a jejich vztahů.) Mezi lidmi, kterým důvěřuje, si našla několik dobrých kamarádů, takže je tam po osobní stránce spokojená.

Mezi věci, které jí závidím, patří skutečnost, že v postroomu pracuje víc cizinců, takže se tam jako Češka nemusí cítit špatně. Největší výhody to má po jazykové stránce, protože není nejmenším problémem nerozumět nebo se na něco zeptat. Když jsem dělal ve skladu, přesně tohle jsem si taky užíval – když jsem neznal slovíčko nebo frázi, prostě jsem se kohokoliv zeptal. Když je tam člověk za „hloupého cizince“, není s tím nejmenší problém a dozvěděl jsem se řadu zajímavých věcí. U mně v práci, kde je to jakoby intelektuální prostředí, se konverzace o jazyce navazuje daleko hůře. Jsem tam jediný cizinec a za takových podmínek Angličanům nedojde, že by třeba měli mluvit pomaleji a srozumitelněji nebo že bych třeba taky něčemu nemusel rozumět. Párkrát jsem se na něco zeptal, ale vždycky je to doprovázené nepříjemným pocitem, že jsem tam za blbce. To u Hanky v práci nehrozí.

U jazyka ještě chvíli zůstanu, protože je to z pohledu Čecha jedna z nejzajímavějších i nejdůležitějších věcí. Jsme tu teď přes 7 měsíců, a když jsme ještě byli v Čechách, myslel bych si, že po 7 měsících budu king. Pravda je, že hlavně tak za poslední 2 měsíce cítím výrazné zlepšení, ale do původních plánů to má daleko. Stále ještě není automatické to, co jsem považoval za velmi jednoduché a za základní – totiž schopnost porozumět. No a mluva se pochopitelně taky zlepšuje jen postupně, takže občas už ze sebe mám dobrý pocit, ale jindy koktám jak ten kokta.

Někdy před měsícem na mě kvůli angličtině dolehnul takový menší smutek. Tak třeba v práci každý den zažívám řadu drobných trapných situací, které vyplývají čistě z jazyka – například v kuchyňce Angličan s Angličanem pár slov prohodí, ale se mnou dojde jen k pozdravu a k trapnému tichu (moc se mnou nechtějí mluvit, asi se bojí, že bych jim nerozuměl). Nebo když se v kanclu kolegové začnou bavit o čemkoliv nepracovním, já jsem obvykle jediný, kdo je z kola ven (neznám rugby, cricket, místní skupiny, lokální seriály apod., ale i kdybych znal, je dost těžké tomu rozumět konverzaci, kde je kupa vlastních jmen). I mimo práci se mi často stává, že se přistihnu, že radši mlčím než bych se pokusil nějak domluvit v angličtině – například si radši informaci zjistím z letáku než bych se zeptal. Je to hodně subjektivní a řada cizinců možná tenhle problém vůbec nemá nebo nevnímá, ale já osobně cítím, že mi čeština chybí víc, než jsem si představoval. Samozřejmě nemá smysl kvůli tomu upadat do nějaké deprese – jsme v Anglii a tohle je taková malá daň, kterou za zdejší pobyt platíme, ale je to určitě něco, co mi trochu vadí.

Teď ještě pár slov k mé práci. Hodně věcí se změnilo v půlce dubna, kdy šly do provozu webové stránky, na kterých jsem od února dělal. Po praktické stránce to pro mě znamenalo, že z programátora schovaného někde vzadu jsem se stal člověkem, na kterého se lidé obracejí, když chtějí na stránkách něco změnit. Na stole mi tak začly zvonit telefony, čehož jsem se vžydcky dost obával. Teď už to beru s větším klidem, ale stále se to řadí mezi krajně nepopulární činnosti, a abych řekl pravdu, role nějakého schovaného vývojáře mi vyhovovala víc. No to už patří k povolání…

Teď v květnu pomalu požadavky na změnu webu utichly a já se tak posouvám k další, po odborné stránce ještě zajímavější činnosti. Technické detaily nejsou důležité, ale po osobní stránce jsem zažil výborný poslední týden. Se šéfem firmy jsme měli pár technických debat o tom, jestli děláme věci dobře nebo špatně, a nakonec bylo rozhodnuto kompletně změnit náš vývojový proces, v jehož nové definici jsem dostal hodně prostoru a svobody. Teď ve čtvrtek byl nový směr definitivně schválen a mám z toho skvělý pocit. Musíme sice investovat do nějakého nového vybavení, ale když na mě Martin (šéf) při odchodu volal „dneska jsi mě stál 1000 liber“, měl jsem na jazyku „nikoliv, dneska jsem ti ušetřil balík“.

Na nadcházející týdny v práci se tak můžu jedině těšit. Sice se toho teď hromadí nějak moc (web, dělám nějaké interní support věci a teď ten vývoj), ale rozhodně se to celé rýsuje daleko lépe, než jak se to v lednu zdálo. No a třeba už by mě taky mohly náležitě finančně odměnit :)

Tak, to by pro tentokrát stačilo. Někdy příště se pokusím napsat o našich spolubydlících Rasťovi a Svetě, kteří jsou tu teď 3 měsíce a zajímavé to mají až až.

Zařazeno do kategorií
Martin (Čt, 2007-05-31 16:48):

Pro nás techniky bych se přimlouval za nějaké technické detaily, jestli to není tajné..

Borek (Čt, 2007-05-31 21:06):

No tajné to není, ale tyhle zápisky jsou spíš o Anglii než o technice, tak nechci případné čtenáře obtěžovat. Ve zkratce jsme přešli z Flashe osmičky na Flex a vedle toho pomalu uvedem do provozu „drobnosti“ typu version control, generování dokumentace, wiki a tak (zpočátku jen pro můj projekt, protože kolegové se nemůžou učit 10 věcí najednou; postupem času snad tyhle metody zakoření a rozkvetou). Pokud by tě náhodou zajímalo víc, vždycky mě můžeš kontaktovat na mailu (b.bernard na Centru).

hanka (So, 2007-06-02 22:45):

Ahoda Borku, je to úžasné a já si ty vaše poznatky vysloveně užívám – v klidu domova – bez znalosti angličtiny. Piš častěji!!!!! Moc by mne zajímaly také „holčičí“ Hančiny zážitky. Snad brzy přijete a povyprávíš… těšíme se čao š+l+h

Borek (Po, 2007-06-04 07:09):

Nazdar Hanďo, to je ale překvapení!! Asi před týdnem jsme si psali s Ivou, tak jsem se na vás ptal, ale prý vás už taky hrozně dlouho neviděla. Já bych se každopádně moc rád stavil – v Čechách jsme 28.6. až 13.7., tak mi buďto napiš na mail (b.bernard na Centru) nebo tady nech svůj, ať se můžem domluvit.

Hance vyřídím další přání počíst si taky něco od ní – i já bych rád, aby se zapojila, ale zatím se tvrdošíjně brání. No uvidíme…

Tak se mějte hezky a taky už se na vás těším!

Slavo (Po, 2007-06-04 10:43):

Ahoj Borek,

dostal som sa na tvoj blog uplne nahodou ked som riesil problemy s mojou aplikaciou v ASP.NET na free hostingu.Precital som cely tvoj blog od prveho dna az do konca a bolo to paradne citanie.Viem ako ste sa citili lebo v aprili 2007 som bol na 2 tyzdne v Irskom Dubline.Myslel som si ze moja 6 mesacna jazykova priprava mi pomoze ale skutocnost bola uplne ina.Ten IRSKY akcent…Ale je to len vec zvyku.Ocenujem u teba rozsah blogu,zaujali ma tvoje prace z vysokej skoly.Ale predovsetkym clanok ako si zavadzal svoj novy web a tie detaily a pouzitych technologiach a nastrojoch. Prajem tebe aj Hanke vela uspechov v Anglicku a piste viac a viac. S pozdravom Slavo z Kosic.

Borek (Po, 2007-06-04 12:26):

Ahoj Slavo,

dik za mila slova a doufam, ze ti byla technicka cast blogu v necem uzitecna.

Borek

pierre (Út, 2007-06-12 03:49):

Dnes jsem pres noc precetl cely tvuj blog a moc se mi libil. Od ponurnych az depresivnich zacatku po uvolneni a stabilitu na konci. Ty zacatky znely opravdu desive…

Jinak, ja jsem tady v anglii priblizne stejnou dobu jako ty, ale me se postestilo, ze jsem tu v ramci vymenneho systemu skol. Sice bydlim v Huddersfieldu, ale ten sileny Yorksirsky prizvuk je tady vsude. Docela me irituje jejich „How are you, Love“ ci misto thanks pouzivaji cheers… Jinak vse o cem jsi tady psal je pravda, autobusy sou hrozny, vlaky jsou neskutecne predrazeny a dokonce vyjde levneji letenka z Londyna do Manchasteru nez to jet vlakem, cesi tady sice nejsou prilis v oblibe, ale rozhodne mame lepsi reputaci nez polaci, protoze vsichni VSICHNI nenavidi polaky (dokonce i ve skole vetsina mezinarodnich studentu si od nich dela odstup), ja jsem sice s nima moc problemu nemel, ale rozhodne bych je ve firme nechtel.

Penize sou tady problem, ja jsem mel to neskonale stesti ze me rodice celej rok podrzeli takze jedu domu jenom s mankem 3000£ za skolny, ktery ani nevim kdy hodlam splatit.

Co se tyce prace mas zase pravdu, bez praxe ani ranu. Avsak mi bylo receno ze vytrvalost nese ovoce, kuprikladu kdyz clovek nechava CVcka v kramech a oni se neozvou (99.9% pripadu) prijit znova zeptat se jak to vypada, pak prijit znova, zavolat tak dlouho dokud ti nereknou ano nebo ne. Pomaha to, holky dostali praci za barem az na nejaky to 3–4 zeptani jak to teda s tim CV vypada. Take jsem slysel dobrej trik, ze kdyz v agenture nejsou zrovna nadseny z toho vam sehnat praci, tak zase po par urgenci prijit a rici, ze si myslite ze s vama nezachazeji adekvatne a ze jste zklamany etc. V nejvysim pripadu nouze jsem slysel prihodu jednoho polaka, ktery prisel do pracovni agentury a zacal tam jecet ze nema jak uzivit manzelku a nekolik deti, zaplatit najem atd. Dostal praci hned…

Anglictina je boj. Jsme na studentskych kolejich vecne parta lidi z ruznych zemi a jsem sam cech, takze v angline jedu porad. Bohuzel to stale neni jako kdyz mluvite s primo anglickymi rodaky. Rozhodne ale anglictina jde mnohem pomaleji nez si 90% mezinarodnich studentu predstavovala…

Jinak anglie ma svoje krasy i strasti. Bohuzel podle meho nazoru ma vice strasti nez slasti. Po BA titulu se vracim domu a dodelam si ing. radeji v CR.

BTW: nedavno jsem byl v Dublinu a musim rici, ze jestli anglicani nemaji radi polaky (a potazmo vychodoevropany (stejne si myslim ze pro anglicany je proste vychodni evropa jedno velke Polsko :-). V Dublinu je primo nenavidi. Polaci tam maji vsechno svoje, svoje hospody, obchody a dokonce i TV! Kazdopadne co jsem slysel Irsko neni zadny med a Irove jsou hodne agresivni lide. Teda hlavne mladi.

No nic je toho hrozne moc co se o tom da napsat, kazdopadne ti posilam support a smekam ze jste po tom vsem nejen ze neodjeli ale dokazali se solidne usadit…

Petr

Borek (Út, 2007-06-12 12:40):

Diky za urcite jeden z nejdelsich komentaru, jaky tady kdo kdy zanechal :) (a sorry, ze jsem ti zkazil noc :)

Studijni pobyt bych docela bral, par mych kamosu bylo a kdyz se zadari, muze to byt docela zabava (z tveho blogu to tak aspon urcite vypada!). Proto me prekvapilo, ze tvoje pocity jsou v nekterych ohledech podobny, ackoliv my jsme tady v ponekud jiny situaci a s uplne jinym cilem. Anglie si proste nevybira :)

Jinak shodou okolnosti jsme byli pred tydnem hodne blizko Huddersfieldu (sli jsme ze Slaithwaite do Marsdenu) – to jen tak pro zajimavost. Tak at se dari.

pierre (Pá, 2007-06-15 00:38):

njn… bohuzel znam mnohem lepsi mista kde zit nez anglie :-) Jinak tenhle rok jsem si neskutecne uzil. Udelal nekolik velice dobrych pratel a celkove trochu dospel. Nikdy neskodi trocha te samostatnosti, odpovednosti a schopnosti se postarat sam o sebe.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.