👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Anglie prakticky: Vrácení daní

Update: Komentáře pod článkem nejsou vhodným místem pro pokládání případných dotazů o vracení daní. Použijte, prosím, nějaké diskusní fórum zaměřené na Anglii, např. pohyby.co.uk. Díky.

Včera nastal toužebně očekávaný den – v poštovní schránce mi přistál šek na vrácení přeplatku daní. Protože se jedná o peníze nezanedbatelné a protože tohle téma by mělo zajímat každého, kdo jede do UK pracovat, pokusím se v rychlosti popsat, jak to všechno funguje.

První a radostnou zprávou je, že pokud v Anglii jako cizinec pracujete, na vrácení daní nárok máte. Anglie používá systém progresivního zdanění (čím víc vyděláváte, tím větší procento ze svého výdělku odvádíte) a navíc existuje určitá částka, která se nedaní vůbec (nezdanitelné minimum). To všechno je v rozporu s tím, že vám od prvního dne vašeho zaměstnání strhávají daně jako by se nechumelilo – proto je potřeba na konci daňového roku zjednat nápravu a o neprávem stržené daně zažádat zpět. Jak celá věc funguje ukazuje následující, snad docela reálný príklad:

Řekněme, že v srpnu přijedete do Anglie a začnete pracovat za 1000 liber za měsíc, tedy za o něco víc než za minimální mzdu. Těchto 1000 liber měsíčně vyděláváte od srpna do března, kdy končí daňový rok (přesně končí 5. dubna 2007, ale to je detail). Celkově jste tedy vydělali 8 měsíců x 1000 liber = 8000 liber. Na daních jste z toho odvedli řekněme 10%, tedy 800 liber. (Já konkrétně jsem odvedl jen asi 7.7% a doteď je mi záhadou, jaktože tak málo, protože od každého budete slýchat, jak je „emergency tax“, tedy výchozí daňová sazba, nehorázně vysoká; no 7.7% má v mých očích do nehoráznosti dost daleko. Pro tento příklad však není podstatné, jestli jste z 8000 na daních odvedli 10 nebo 50 procent, princip výpočtu je pořád stejný).

Takže: vydělali jste 8000 hrubého a z toho jste odvedli 800 na daních. Část z těchto 800 chcete zpět, protože ve skutečnosti jste měli zaplatit míň. Jak spočítat kolik?

1. Vezměte hrubý příjem = 8000

2. Odečtete nezdanitelné minimum, tedy výši příjmu, kterou kdyby jste si za rok vydělali, nezaplatili byste na daních ani penci. Pro letošek je toto minimum 5035, takže byste správně měli platit daně pouze ze základu 8000–5035 = 2965 liber.

3. Nyní z těchto 2965 liber spočítáme správnou výši daní. Díky progresivnímu zdanění byste z prvních 2150 liber výdělku měli odvést 10% daní, z dalších 31 150 liber platíte „standardní“ daňovou sazbu 22% a výš vás to už nezajímá, protože tolik peněz si nikdy jako východoevropan nevyděláte :)

Našich 2965 liber můžeme rozepsat jako 2150 + 815. Těch prvních 2150 daníme deseti procenty a měli bychom tedy zapltit 215, těch druhých 815 daníme 22 procently a vychází cca 179 liber. Z výdělku 2965 liber jste tedy měli na daních odvést 215+179 = 394 liber.

4. Teď už je to snadné – v průběhu roku jste na daních odvedli 800 liber a přitom jste měli odvést jen 394 liber, takže vám stát vrátí 406 liber.

Celý postup je trochu komplikovaný díky nezdanitelnému minimu a progresivnímu zdanění, ale žádná velká věda to taky není. Výše vrácených daní se liší, ale téměř vždy se počítá v řádu stovek liber, takže to určitě za trochu námahy stojí.

No a teď k procesu. Nejdůležitější věc je, že o vrácení daní musíte aktivně zažádat – sám od sebe vám nikdo nic nevrátí. Já osobně jsem vyplňoval několik formulářů, v první řadě P60, potom ještě Employment Record a formulář o důvodech příjezdu do Anglie (ten dokonce dvakrát). Podle naší zkušenosti se počet formulářů může případ od případu lišit, ale dříve nebo později byste se měli administrativou prodrat až k vytouženému cíli, to jest k šeku. V mém případě vyřízení trvalo zhruba 2 měsíce, Hanka zatím ještě čeká a prý může vše trvat ještě několik měsíců (asi je nás tady cucáků z východní Evropy hodně :), ale vše by mělo zdárně dopadnout.

Pokud tedy v UK pracujete nebo pracovat budete, určitě si o vrácení daní zažádejte. Protože se to vyplatí :)

Zařazeno do kategorií
Pavlína (Ne, 2008-01-20 00:25):

Dobrý den, četla jsem si vaše poznatky ohledně vrácení daní. Manžel pracuje již 4 rok v UK a stále mu dokola tvrdí,že na vrácení daní nemá nárok, pouze jen tehdy,když opustí Anglii třeba v červnu,tak jen za tuto dobu a nesmí už v tom daném roce nastoupit zpět na práci v uk. Můžete mi prosím poradit.Děkuji.

Borek (Ne, 2008-01-20 15:03):

Dobrý den, nejsem na tyto otázky expert, ale o vrácení daní skutečně žádají většinou lidé, kteří v UK pracují pouze část tamního daňového roku (od dubna do dubna). Pokud váš manžel pracuje v UK dlouhá léta bez přestání, pravděpodobně platí odpovídající daně a žádné přeplatky nemá.

Krulda (Út, 2008-01-22 00:04):

Pozor na rozdíl „vrácení přeplatku daně“ a „vrácení daně“. V tomto případě chápu – na vrácení PŘEPLATKU daně má nárok každý (včetně občanů UK) a vrácení celé daně jako takové, tím myšleno v celé výši, pouze občané jiných států než UK a Vámi uvedeného případu. Zdá se tedy, že vy žádáte o vrácení celé daně a nikoliv pouze přeplatku.

Krulda (Út, 2008-01-22 00:08):

oprava….

a Vámi uvedeného příkladu se toto může týkat pouze za okolností když se Váš manžel vrátí do ČR jak jste uvedla.

omlouvám se za nesmysl, už taky neumím česky :)

Anonymous (So, 2008-04-26 14:31):

Dobry den. Na dorovnani dani ma narok kazdej rok.Pokud to udela hned ten prvni rok tak potom muto budou urady automaticky hlidat. Ja jsem tady taky ctvrty rok a delal sem sito po prvnim roce a dostal jsem vsechen preplatek vracen stacilo odeslat jen P60 na HM Revenue. vic sem se uz nestaral o nic.Preji hezkej den

jozef (Po, 2009-01-12 12:31):

jaa a kamaradi sme si vraceni dani delali pres

www.vraceni-dani.cz

To je pro lenivce jako jsme my:))))

Anonymous (Pá, 2011-12-09 10:13):

A jak dopadlo vraceni dani? Rozhodne bych si nenechala zpracovávat dokumenty od někoho, kdo má na stránkách 2cm nápis vratime dane Spátky:-(

Lenka (Po, 2008-01-21 21:17):

Dobrý den, nejprve bych Vám chtěla poděkovat za tento web, pro nás naprosto neznalé v oblasti daní v UK je to super. Já jsem v UK pracovala v roce 2004, pouze tři měsíce, byla jsem tenkrát požádat o vrácení daní na tamních úřadech, kde jsem vyplňovala formuláře, ale do dnešního dne mi žádný šek nedorazil. Mohl byste mi prosím poradit na koho se mám nyní obrátit? Popřípadě jaké formuláře vyplnit a hlavně na jakou adresu je zaslat? Velmi pěkně děkuji, už jsem z toho opravdu zoufalá :-( Lenka

Borek (Út, 2008-01-22 15:49):

Dobrý den, obecně byste měla kontaktovat svůj tax office, ke kterému jste v době svého pobytu v UK náležela. To doporučuji udělat písemně, poštou, protože telefony do zahraničí by se mohly prodražit a ne všechny tax officy mají e-mailovou adresu. Jak je to se žádáním daní zpětně po relativně dlouhé době a z jiné země už potom přesně nevím, ohledně formulářů by vám měl poradit váš tax office.

Lenka (Út, 2008-01-22 20:02):

Dobře, velmi pěkně děkuji za informace. Lenka

Anonymous (Út, 2008-01-29 15:29):

Nevite nahodou, jestli potrebuju mit home office na vraceni dani? Diky Radka

Borek (St, 2008-01-30 14:17):

Úplně vám nerozumím, ale myslím, že nemusíte :)

Ajfelov (Čt, 2008-02-21 07:24):

Myslim si ze je potreba,jelikoz Home Office je Legalizace vasi prace v UK,neboli vase registrace ze muzete tady pracovat(ono pracovni povoleni uz neni,ale je to vlastne to same) v Severnim irsku je potreba jeste National Insurence Number,ktere narozdil od Home Office plati stale,jelikoz Home office plati po dobu zamestnani tady,a pokud zacnu trebas pracovat v cechach a chci se vratit zpet,musi se vyridit nove.tak to tedy tvdi,avsak setkavam se s uplne jinou realitou.

Slavomír Hes (St, 2008-02-13 02:15):

Ahoj. Díky za vydařený blog, opravdu se povedl a jsem za něj rád. Pracuji v UK čtyři měsíce a mám zájem o vrácení jakýchkoliv peněz, protože za měsíc jedu domů. Mám v tom celkem zmatek, protože jsem tu s několika čechy a každý má úplně jiný názor na danou problematiku a proto prosím o radu jak to vlastně funguje a na co mám nárok. Budu rád za každé info! Díky a hodně zdaru!!!

Ajfelov (Čt, 2008-02-21 07:16):

Zdravim.chtel bych s zeptat jestli je rozdil mezi formulari na vraceni preplatku a vraceni cele dane.jde o to,ze bych se nerad dockal toho ze po mne v cechach pujde bernak,kvuli tomu ze sem sice v zahranici odvedl dan,coz tim padem v CR nemusim kvuli dohode o dvojtem zdaneni,ale pokud bych o tu celou dan pozadal,musel bych odvest dan u nas,a to myslim si s prepocitane castky na CZK a ta je rozhodne vyssi.muzete prosim popsat jak se jmenuje formular na vraceni PREPLATKU dane? dale by mne zajimala informace ohledne E301 coz je vlastne zapoctovy list,jestli nahodou nevi,jakou dobu ma na to zamestnavatel aby tento dokument vystavil po ukonceni pracovniho pomeru.jde o to,ze k 1.3.2008 chci ukoncit praci v Severnim irsku,coz je system UK,a obavam se toho ze se nebudu moc ani zaregistrovat na pracaku,jelikoz nebudu mit E301 a jelikoz jde o agenturu s slovenskymi lidmi,i kdyz s sidlem ve skotsku,ze se k tomuto ZAPOCTAKU jen tak lehce nedohrabu.diky moc za odpovedi,v UK zakonech se moc nevyznam.

Borek (Čt, 2008-02-21 10:29):

Omlouvám se, ale pro podobné dotazy prosím použijte nějaké fórum zaměřené na Anglii, třeba pohyby.co.uk. Díky.

Jan (Po, 2008-03-17 20:27):

Dobry den,potreboval bych prosim poradit s nasledujicim: Koncim s praci v Anglii a budu chtit poslat od firmy podklady pro vraceni dani,ty predam na urad v Cechach a ty (prej) sami vi co delat a zkontaktujou urady v Londyne a Ty uz budou kontaktovat me a do 2 mesici mi poslou penize na ucet. Je to takhle mozny? Moc dekuju za odpoved.

Borek (Út, 2008-03-18 07:53):

Tento postup bych neriskoval a radši bych o daně zažádal rovnou v Anglii.

Jinak jak je napsáno na začátku článku, pro podobné dotazy nejsou tyto komentáře nejvhodnějším místem.

Dan (Po, 2008-03-24 20:21):

Dobry den, jaka je prosim adresa, kam se posilaji formulare na vraceni dani v UK. Diky Dan

Borek (Po, 2008-03-24 20:52):

Je to váš místní tax office.

Petr (Čt, 2008-04-10 13:33):

Zdravim chtel bych se Te zeptat tez ohledne vraceni dani v Uk v Anglii jsem zacal pracovat v lednu 2008 .Hned po nastupu do prace jsem dostal tax code-522L to znamena asi znamena ze kdyz tuto castku neprekrocim do konce dan.obdobi meli by mi to castku vratit?? Jestli ano chci se zeptat kde si o ne mam zazadat? Je to mozne pres agentury pres kterou pracuji a jsem tam zaregistrovan??diky za odpoved |Dik Petr

Jaky (Út, 2008-04-22 17:15):

Dobry den, rad by jsem se zeptal zda potrebuji NI number pro vraceni dani v Anglii. Za mesic a pul se vracim do cech a pokud bych nemusel, nezrizoval bych si ho. Dekuji za odpoved.

Anonymous (Pá, 2008-04-25 21:35):

Dobry den.Pracuji nekolik let v GB a potreboval bych poradit.Chci tady koncit na trvalo.Jak mam postupovat pri varaceni kompletnich dani.Dekuji Radek

watson001 (Po, 2008-05-12 23:09):

Tak to si na tom stejne jako ja.Pracuji v UK 3roky a 7 mesicu a chci skoncit kolem 15 Prosince coz bude znamenat ze jsem tady byl 4 roky a necele 3 mesice.Vim ze muzu zazadat o vraceni preplatku dani za uplynule roky jestli se mi nejake nalezi ale taky vim ze bych mel dostat vraceni dani za nedokonceny danovy rok a o to taky pozadam takze nejake penize dostanu urcite.ALE ted je otazka zdali muzu zazadat o vraceni CELE DANE a to takove kterou jsem odvadel pres cele danove roky to zanamena od dubna do dubna.

Coz by bylo uplne super penez jako zelez HURA !ALE! nezapomenme na to ze dane se odvadet musi a kdyz si je vyberes z UK a doma to nejakym zpusobem zjisti tak ty prachy budou chtit po tobe zpatky.Abych rek pravdu ja se s papirovanim nevim vubec rady a urady nemam rad vubec a kdyz tam musim jit tak je mi zle ale pokud to vubec jde a celou dan dostanu zpet a doma to po mne nikdo nebude chtit zpatky tak se snad o to i poperu.Jestli o tom ma nekdo nejake iformace tak to sem prosim hodte.Ja se toho urcite budu snazit dopatrat.Zatim.

PS: nebyt toho kurzu tak bych asi jeste chvili zustal tak skoda

Borek (Út, 2008-05-13 07:56):

Stát vám vrátí pouze přeplatek daně, rozhodně ne daň celou. U dokončených roků tento přeplatek bude nulový nebo minimální.

Jakub (Út, 2008-06-17 07:33):

Mam dotaz, jsem v UK 3 roky.Mel jsem 2 prace a z obou platim ci plati dane.Chci tu ukoncit pracovni pomer a pozadat o vraceni dani.Prosim jak???Kde vezmu formulare a hlavne jake jsou potreba a na jake urady se obratit??Chci se vratit do CR natrvalo(padajici kurz libry), dik za radu.

marek (Čt, 2008-07-24 09:46):

Dobry den, nezna nekdo agenturu ktera za me vyresi refundaci dani ? Pracoval jsem v UK a vsechny formulare k dolozeni mam. Dekuji.

Marek (Pá, 2008-10-03 14:51):

Dobrý den,vrací se i national insurance.Děkuji za odpověd

Borek (So, 2008-10-04 15:15):

Ne

MONIKA K. (Pá, 2008-10-17 10:43):

DOBRY DEN PRACUJI V UK 3 ROKEM , A MAM DOTAZ JESTLI I V CESKE REPUBLICE MI VRATI DANE

Lenka (So, 2008-11-15 15:50):

Prosím Vás velmi pěkně. Hledám českou agenturu, která mi pomůže s vrácením daní z Anglie. Nemáte tel. nebo adresu. Děkuji

Marketa (St, 2009-01-07 18:44):

Dobrý den. Zda-li mohu, chtěla bych se Vás zeptat na jednu otázku. Asi před dvěma měsíci jsme se s kamarádkou vrátili z Anglie po desetiměsíčním pracovním pobytu a rádi bychom zažádali o vrácení daní. Vytiskli jsem si formulář P85(s) a vyplnili ale nevíme kam máme formulář poslat. Na P45 bohužel jiná adresa než předchozího zaměstnavatele není. Jak vy reagujete na jeden dotaz tím že je to tax office, tak jak zjistím, který to byl. Děk uji za odpověď

Borek (Čt, 2009-01-08 09:51):

Na tax office se zeptejte vašeho zaměstnavatele.

Anonymous (Út, 2009-01-13 17:03):

Dobry den, chystam se do CR z Anglie. chci zazadat o vraceni dane ale nejsem registrovana v Home office.MYlite,ze to muze byt problem? dekuji za odpoved. Silvia

radim (Ne, 2009-10-18 10:16):

home office je tzv. legalizace práce v UK.Pokud nemáš home office bere se to jako, že jsi tam dělala načerno a neplatila daň, tak logicky ti ji nemají z čeho vrátit.

veena (Pá, 2011-06-10 13:11):

Nesmysl…já pracoval 3 roky bez Home office na contract ve firmě a daně mi byli vráceny úplně v pohodě…a načerno jsem nepracoval :-) . Je totiž povinností zaměstnavatele abys byl na home office hlášen…na daně to nemá vliv…pokud je platíš těžko asi můžeš pracovat na černo nee???

Anonymous (St, 2009-03-04 18:33):

Dobry den . Jen bych chtel upozornit , co dohoda o dvojim zdaneni znamena . CR ma s UK tuto smlouvu a je pouzita metoda zapoctu nikoliv vyneti ( pro rok 2008 ) . V CR jste povini podat danove priznani a musite priznat i prijmy ze zahranici a zaroven musite dolozit i vysi skutecne zaplacene dane – ne zaloh . Na zaklade toho vam bude vypoctena dan kterou zaplatite u nas . Z toho vyliva ze pokud vam v UK vrati treba polovinu dane coz bude napriklad cinit 10% tak v podstate zbylych 5% zaplatite v CR . Pro jistotu se na vas pripad informujte na FU

Pavel (Čt, 2009-04-23 23:29):

Cao, jmenuji se Pavel a od ledna do srpna 2008 jsem pracoval v UK. Rad bych si zazadal o vraceni dani sam, nechci platit penize agenture za to ze za me vyplni par formularu. Mohl by mi, prosim, nekdo poradit, jake formulare mam vyplnit a jake dokumenty vlastne potrebuji ? Predem diky !!!

radim (Ne, 2009-10-18 10:36):

pokud žádáš o vrácení daně z UK odsud z ČR, potřebuješ formuláře- P60,P85 a možná i poslední payslip

Marketa (Čt, 2009-05-14 18:40):

Dobrý den, o vrácení daní jsem již zažádala a přišel mi šek ale je vyčíslen v librách, můžu si peníze vybrat i v některé z českých bank? Děkuji za odpověď

Ivana (Po, 2009-06-15 20:33):

ahoj, mám ten stejný problím ale moc jsem to nepochopila jak na to, prosím mohla bys mi napsat až budeš o tomhle vědšt víc?

radim (Ne, 2009-10-18 10:22):

nevím to přesně, ale pokud máš šek, musíš s šekem jet zpět do Anglie kde ti ho proplatí. Je to škoda, protože při vyřizování jsi mohla požádat o vrácení peněz přímo na účet (i do ČR).

Anonymous (St, 2010-01-27 13:58):

Tak do zahraničí kvuli tomu jet opravdu nemusis. Prostě vezmeš šek do svojí banky,kde ho předložíš a oni ti peníze připíšou na účet.Trvá to ale asi měsíc.

radek (Po, 2009-06-08 08:37):

ahoj,jelikoz mam UTR number,pozadal jsem o vraceni dani sam,na strankach HMRC.gov.uk,kde jsem si udelal registraci pro SELF ASSESSMENT.chvili jsem se stim pral,ale nakonec jsem to zvladl sam a uspesne,penizky uz jsou na uctu.pokud si s necim nevite rady,muzete i kontaktovat zakaznicke centrum.ze zacatku se to bude zdat slozite,ale prijdete sami na to,ze je to jednuduche,jiz jsem timto zpusobem udelal dane za 2 roky,hlavne si tam muzete dat naklady bez potvrzeni a o to vam bude vice vraceno,ale neprehanet,aby si vas nevsimli a zpetne vas neproverili

Ivana (Po, 2009-06-15 20:52):

ahoj, je to docela složité, já to UTR nemám, jak mám pokračovat?také mi přišel jen šek na mou adresu a nevím si s tím rady, prosím poraďte

kamilin (Út, 2009-06-16 17:32):

Dobry den, muzete mi dat prosim presny odkaz na formular jenz potrebuju na vraceni dani ze Skotska..Mam Pay slipy, P45 i E 301.. Jen je tech formularu na netu tolik, ze se ztracim v tom, ktery to presne potrebuju.Dekuju moc za pomoc..

radim (Ne, 2009-10-18 10:27):

potřebuješ formulář P 60.Měla by ti ho vystavit pracovní agentura, kde jsi byl zaregistrovaný. pokud jsi tam jel na vlastní triko, tak se dá formulář stáhnout z webovek.ciao

rencek (Po, 2011-05-02 23:33):

takze jestli to dobre chapu,pokud odjedu z uk na trvalo muzu zazadat o vraceni vsech dani ktere jsem zaplatil?Budu pak ale muset zaplatit dan z prijmu v cechach?

jozefK (Čt, 2011-08-25 14:41):

dobry den.pracoval jsem v uk a prisel mi s hm revenue na adresu v cz sek s preplatkem dani za danove obdobi 2008–09.nevim ale jestli mi nektera banka v cz tento sek proplati?!

Nelly (Čt, 2012-04-19 14:25):

Dobry den, jsem studentka v CR a na leto jezdim na brigadu do Anglie. Minuly rok jsem si zazadala o NIN. Nez mi prislo, platila jsem dan. Pote co mi NIN prisel, nahlasila jsem jej zamestnavateli, vyplnila nejaky formular a v dalsim payslipu jsem mela vsechnu dan vracenou. Jak je to mozne, ze nekteri musi zadat o vraceni dani z CR a nekomu to vrati primo na miste? Pridelili mi tax code s nejakym cislem a koncovka je L. Chystam se opet letos na to stejne misto (na 3mesice). Myslite si, ze uz mi automaticky nebude dan strhavana? A kolik si clovek muze vydelat aby to nemel daneno? Dekuji Nelly.

Zdenka (Út, 2012-04-24 10:42):

Dobrý den,

prosím o radu. Přišlo mi vrácení daně z Uk za rok 2006–7 formou šeku s omezenou platností výběru v UK. Nemám možnost si ho momentálně vybrat v anglii, neznáte nějkou jinou snadnou cetu jak jej vybrat? Děkuji Zdenka.

michal (Pá, 2012-05-11 09:20):

dobry den potreboval bych velmi pomoci ziji a pracuji v uk uz 9 let nikdy jsem nezadal o vraceni dani nikdy jsem nic nepobiral ted chci zmenit kraj ale nekteri mi rikaji ze muzu pozadat o vsechny dane co jsem tu odpracoval je to pravda?nekdo rika tak nekdo zas ze to jsou lzi tak uz nevim ale prej jak nepozadam to me za celou dobu co jsem tu nic v cr nepocita do duchodku pouze jak pozadam co jsem tu odrobil musim vzit a oddat v cr je to pravda?moc dekuji za odpoved pekny den.

Lucie (Ne, 2012-11-04 22:42):

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat, ja jsem žila v Anglii po dobu asi tří let a před čtyřmi lety jsem se vratila zpět do Čr, teď uvažuji že bych znovu odjela do Londýna, nevím ale jestli můžu, všechny daně mi vrátily, mohu se tam vrátit a začit znovu pracovat? Děkuji…Hezký den!

Rado13 (Po, 2012-11-12 23:56):

ahojte. ja ten sek na vratenie dani uz mam. otazka znie. staci uz prist na home revenue a ked im dam ten sek oni ma vyplatia na ruku alebo to poslu na ucet?

Honza (Út, 2012-11-20 15:51):

Asi nejjednodušší jak šek vybrat je mít někoho známého přímo v UK. Jinak opravdu nevím

Martina (Po, 2012-11-26 11:57):

Ahoj, mám dotaz, je to jediný aktuální forum, proto se ptám tady. Byla jsem měsíc v Anglii sbírat jablka. odečítali mi daně a P45 jsem dostala, ale žádne NIN jsem si nedělala. nemohl byste mi někdo poradit, které ty formuláře jsou potřeba? P85? P60? díky moc

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.