👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Zápisky z Anglie startují

Jak už jsem několikrát zmínil na blogu, odlétáme s přítelkyní na delší čas do Anglie a právě dnes nastal den D – ve tři odpoledne odlétáme do Manchesteru. Tento zápisník si tak zakládám nejen proto, že jsem od přírody psavec, ale i proto, abych veřejně uchoval naši zkušenost, která se třeba někomu, kdo se vydá v našich stopách, bude jednou hodit.

Jaké jsou moje pocity? Asi úplně běžné. V příštích dnech uděláme krok do neznáma, opustíme všechny kámoše i rodinu, vyhneme se teplému místečku v nějaké české firmě s českou firemní kulturou, utratíme hrozně peněž za anglické nájmy, anglické hnusné jídlo, anglické hnusné pivo atd. atd. Na druhou stranu si vyzkoušíme něco nového, splníme si sen mnoha lidí našeho věku, zdokonalíme se v angličtině a když se zadaří, možná si i něco naspoříme.

Pro mě taky dnešní den znamená odchod z domova a definitivní začátek bydlení s Hankou. I doteď jsme sice vegetili tak, že přes týden jsme spolu bydleli v Praze a o víkendu v Pardubicích (protože její rodiče s železnou pravidelností jezdí na chalupu), přesto však bude změna značná. Teď už jí neuteču :) Budeme spolu pořád a nebude žádný odpočinek typu „já dnes přespím u rodičů“. Jsem zvědav…

Nyní k něčemu praktickému. Zjistil jsem, že příprava na přestěhování do cizí země je náročná záležitost, zvlášť když si s sebou můžu vzít jen 20 kg kufr a 7 kg příruční zavazadlo. Nacpěte svůj celý život do 27 kg :) Kromě váhy je taky potřeba pamatovat na řadu věcí:

  • Největší zařizování je se zdravotní pojišťovnou. Rada je: navštivte pobočku své pojišťovny, svou situaci jim vysvětlete a nechte se instruovat, co a jak. Až si v Anglii najdete práci, musíte se z českého zdravotního systému odhlásit, což se takhle na dálku dělá docela špatně, takže se se svou pojišťovnou radši na detailech dohodněte.
  • Stavte se u svého mobilního operátora a nechte si navrhnout nějaké řešení, abyste platili co nejmíň. Já jsem u Vodafonu přešel na tarif za 10 Kč měsíčně, což mě opravdu nezruinuje.
  • Nezapomeňte i na další detaily, třeba na poštu. Udělte někomu plnou moc, aby mohl vybírat doporučené zásilky (zásilky do vlastních rukou bohužel nemůže vybrat nikdo jiný než vy, i kdybyste plnou moc udělili stokrát)

To je na úvod vše. Můj plán je ze začátku psát docela často, protože to budou změny největší, a v následujících měsících spíš občas, abych vždy shrnul naši situaci a vy jste si mohli udělat přehled, jak se nám daří nebo nedaří. Teď ze začátku je trochu problém v přístupu na internet, protože v bytě by nám ho měli zprovoznit až někdy koncem října, ale snad se to nějak zařídí…

Tak držte palce!

Zařazeno do kategorií

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.