👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Práce v IT

Hodně lidí z mého oboru minimálně zvažuje, že by do Anglie na nějaký čas odjeli pracovat, proto se možná někomu budou hodit moje poznatky.

(Tenhle zápisek je jedním z mnoha o různých aspektech života v Anglii. Do již zmíněných témat patří angličtina, doprava, oblékání, jídlo, fotbal, bezpečnost, ceny a platy, počasí, Poláci, bydlení, život ve dvou a další budou postupně přibývat).

Když jsem se někdy v září minulého roku zajímal o to, jakou šanci budu v Anglii mít, otevřel jsem monster.com a zadal „programátor Manchester“. Vyjely na mě stovky nabídek, pár z nich jsem projel, s blaženým úsměvem prohlídnul inzerované platy, Monster jsem zase zavřel a s dobrým pocitem užíval poslední týdny před odjezdem. Pak jsme přistáli v Anglii, týden jsem si zkoušel něco hledat a bylo to právě tehdy, kdy jsem si uvědomil, že realita bude trochu jiná. Další vývoj si pak můžete přečíst sami ve starších článcích z konce minulého roku – byly chvíle, kdy jsem bral úplně libovolnou práci a když jsem se dostal do skladu, považoval jsem to za takové malé vítězství. Sen se rozplynul a ačkoliv má můj příběh až nečekaně dobrý konec, realita prostě byla jiná než jak je prezentována pracovními portály a koneckonců třeba i vysokoškolskými učiteli na VŠE.

Realita číslo 1: Je potřeba velmi dobrá angličtina. Často slýchám – a sám jsem si to myslel – že programátoři jsou ze své podstaty tichá stvoření sedící dlouhé hodiny u počítače někde v tmavé místnosti vzadu, kde v podstatě žádná pokročilá angličtina není potřeba. To je úplná pravda, ale je potřeba si uvědomit, že do tmavé místnosti někde vzadu se dá dostat jen přes pohovor, kterému mnohdy předchází nějaký telefonát. Během prvního týdne v Anglii mě z několika pohovorů vyřadilo už to, že jsem se nebyl schopný pořádně domluvit přes telefon (moje angličtina byla na dostačující úrovni, ale na Manchesterovský přízvuk si stále zvykáme a i normálně je zašuměnému telefonu dost špatně rozumět). Jo a nemyslete si, že všechno zařídíte přes mail – Anglie je na telefony úplně úchylná a personalisti speciálně rádi používají telefon, aby mohli slyšet vaše reakce v reálném čase. Ze začátku to tak chce hroší kůži – nesmí vám moc vadit, že zníte jak blbec. Některým lidem tohle jde bez problémů, ale třeba já mezi ně bohužel nepatřím.

Realita číslo 2: Zapomeňte na české vzdělání – jediné, co bude Angličany zajímat, jsou vaše schopnosti. Na diplom se mě nikdy nikdo nezeptal, zato je sakra zajímalo, jakou mám komerční praxi s danou technologií. No a tady je problém s absolventy – v něčem můžete být vážně dobří, ale prostě vám v životopisu chybí patřičná kolonka, což vás opět může vyřadit z kupy prací. S tímhle se bohužel nedá nic dělat a musíte doufat, že narazíte na firmu, která bude ochotná věřit ve váš ničím nepodložený příslib. Já to štěstí měl.

Realita číslo 3: Poptávka po IT pozicích není vůbec tak velká, jak se říká. S úsměvem na rtech vždycky poslouchám závratná čísla „chybějících IT profesionálů v UK“, když realita je taková, že třeba naše firma po zveřejnění inzerátu v místních novinách obvykle do dvou dnů obdrží desítky životopisů. Obecně je na trhu přetlak nabídky, nikoliv poptávky, a jedinou výjimkou jsou seniorské pozice. Tady je to skutečně pro Čechy pošušňáníčko, pokud máte 5 nebo víc let praxe skoro v čemkoliv, můžete tady dělat za královský plat a ani konkurence nebude moc velká. Vidím zde však 2 problémy – zaprvé je seniorská pozice většinou spojená s nějakou komunikací (už nejste pracovní síla někde vzadu) a znovu je tedy nutná vynikající angličtina, a zadruhé – je výrazně jednodušší odjet do Anglie těsně po škole než třeba v třiceti, kdy už má člověk ženu, děti a pokud je schopný, tak i slušně placenou práci v Čechách. No ale ta příležitost tady určitě je.

Co tedy dělat, když moc velkou praxi nemáte, angličtinu máte takovou normální a chtěli byste najít IT job v UK?

  • Zkuste si práci shánět z Čech. Vím, že některým se to podařilo, ačkoliv sám jsem to před rokem jako moc perspektivní možnost neviděl (nevěděl jsem, jak začít, ale možná jsem jen byl moc nesmělý).
  • Pracujte na své angličtině – je to určitě důležitější než znalost jazykových záludností PHP. Nejdůležitější je schopnost rozumět – poslouchejte BBC, koukejte na filmy v originále apod.
  • Po příjezdu budujte kontakty. V Anglii obecně zaměstnavatelé dost dají na doporučení a třeba já jsem své zaměstnání získal tak, že mě známý z šachů doporučil jinému známému, co má IT firmu. Známosti jsou tady jedno z nejdůležitějších aktiv.
  • Psychicky se připravte, že to nebude hračka a že si mnohokrát budete připadat trapně. Tohle je věc, kterou jsem jednoznačně podcenil já. Důsledkem bylo, že po několika nepovedených telefonátech jsem na hledání práce v oboru rezignoval a šel jsem dělat manuálně s tím, že to zkusím znovu, až se trochu rozposlouchám. Vůbec toho nelituju a jsem rád, že jsem si prožil co jsem prožil, ale pokud míříte čistě do IT a ve skladu tady rozhodně pracovat nechcete, hroší kůži budete potřebovat (podívejte se třeba na blog člověka s přezdívkou trained.monkey, který hledal IT práci v Irsku).

Nyní něco rychle k platům. Tady hodně záleží na dvou věcech:

  1. Kde v Británii pracujete
  2. Jaké jsou vaše zkušenosti

Obecně platí, že kolem Londýna jsou platy nejvyšší (ale stejně tak i životní náklady), takže nějaké takové to normální programování nebo webdesign by se měly pohybovat někde kolem 25 až 35 tisíc liber ročně. Seniorské pozice se pohybují někde v rozmezí 30 až 60 tisíc (nebo i víc, ale to je výjimečné), což jsou pro Čecha nádherné peníze, ale jak jsem psal výše, existují důvody, proč se senior vývojáři do Anglie nehrnou. My jsme v Manchesteru, což už patří do severní části země, kde jsou ceny – a tedy i platy – o dost nižší než v Londýně. Juniorské pozice jsou tady nejčastěji lehce nad 20 tisíc ročně a viděl jsem i dost pozic, které vyžadovaly celkem hodně skillů a byly „jen“ za 25 tisíc ročně.

Už jsem zde párkrát zmínil, že moje peníze nejsou na IT obor nic moc – nastupoval jsem za 15 tisíc a po zkušební době jsem měl 17,5 tisíce, tedy plat pod 20 tisíc, se kterým se ve veřejných nabídkách setkáte jen výjimečně i tady na chudším severu. Je otázka – a já neznám odpověď – jestli lze obecně tvrdit, že tady cizinci dělají za míň peněz než Angličani. Je tomu tak v mnoha oborech a ani bych se nedivil, kdyby IT nebylo výjimkou, protože moje pozice byla přeci jen jiná než pozice mně podobného Angličana – já „trpěl“ ve skladu a kdyby mi stejnou práci nabídli za minimální mzdu, stejně bych to bral. A to se opět dostáváme k hroší kůži – vůbec nepochybuju o tom, že i v mé situaci by si někdo dokázal vyjednat lepší peníze, ale já na to prostě tehdy neměl. Nicméně – a to se ukázalo i v mém případě – pokud firmě dokážete, že pro ni máte cenu, situace se časem může změnit. No ale tohle si musí každý rozmyslet sám, jestli vyjednávat o mzdě a riskovat tak nezískání jobu, nebo přistoupit na nižší nabídku a pak se snažit svou kvalitou ukázat, že si zasloužím víc.

Každopádně, pokud se rozhodnete jet do Anglie za IT prací, přeju vám hodně štěstí. Neříkám, že ho budete nutně potřebovat, ale určitě se bude hodit :)

Zařazeno do kategorií
Anonymous (Ne, 2008-03-30 17:48):

Obdivuji každého, kdo se tam takto může vydat. Něco jiného je možná AU-PAIR. A po určité době zkusit najít místo někde u nějaké firmy.

Radek (St, 2008-12-10 01:07):

Ahoj,

kdyz jsem cetl Tvuj blog, myslel jsem ze pises o me. Je to presne jak pises. Ja po sedmi letech v IT v Cesku musel osm mesicu pracovat ve skladu jako picker a packer. Az teprve potom jsem si troufl dat inzerat na Jobsite. Mel jsem hromadu telefonatu ale jenom jeden si me pozval na pohovor a pro toho taky pracuji. Zadny med. Mej se a at se dari.

Radek

Jarda (Pá, 2009-08-14 09:34):

Ahoj,

tak jsem si přečetl Vaše příspěvky a musím dodat že jsem v Manchesteru asi 4 týdny a žádný med. Po tak krátké době co jsem tu tvůj blok zatím sedí úplně dokonale.

Zárověň bych se Vás chtěl zeptat kde získat nějakou tu prácičku ve skladě?

Díky moc a GOOD LUCK:-) Jarda

Ivan (Po, 2011-02-28 21:07):

Ahoj,

tak ted jsem si taky precetl tvuj clanek. Poslala mi na nej odkaz ma mamka. Pred mesicem jsem prijel sem do Anglie do Londyna hledat nove zkusenosti. Je mi 30 let, 8 let jsem delal seniorskou pozici v IT a zaroven jako zastupce IT Managera (assistant IT Manager), mam zenu a dve male deti + hypoteku. Ted si prozivam presne tvuj pribeh. Odpovidam na mraky nabidek, ale mel jsem i par telefonatu a z nich nic moc pocit, prave kvuli te anglictine. Zjistil jsem jednu vec a tu vsem doporucuju. Pokud mate ke svemu telefonu sluchatka, pouzivejte je. Maji podstatne lepsi zvuk nez reproduktor v telefonu a daleko lip se tem lidem rozumi. Zatim ale take stesti nemam. Na seniorskou pozici me zatim nikdo nevzal a na mensi pozice me nechteji, protoze mam pry na ne moc zkusenosti – to mi vazne pisou. Nepomaha ani to, ze jsem jim psal, ze jsem ochotny pracovat za jejich penize. Nastesti (nebo spis bohuzel) jsem sehnal praci ve fastfoode, coz je pro cloveka po skole celkem fajn, ale pro manazera je to peklo. Delam na absolutne nejnizsi pozici a 20ti lety manik mi rika, co mam a nemam delat. Radoby manager, ale absolutne nema paru, co to znamena. Taky to tam tak vypada. Nic nema hlavu ani patu, stresove prostredi a pritom kdyby se to trosku lepe vedlo, dalo by se to zvladat v naproste pohode… Takze ja jsem ted v takoveto fazi a hledam stale a pokud prijde lepsi nabidka (myslim, ze bude stacit i jina nabidka) nez ve fastfoode, asi to vezmu s radosti…

Kazdopadne vsem preji hodne stesti a opravdu PEVNE NERVY a NEVZDAVAT TO!!!

Borek (St, 2011-03-02 22:22):

Ivane, díky za napsání zkušeností, držím palce a snad bude brzo líp!

Honza (Čt, 2011-03-24 16:40):

Ahoj Ivane,

ješte hledአpráci? Dělám pro jeden search engine a asi budem od léta potřebovat někoho s IT pozadím. Bylo by možné zaslat stručný CV na mike30 (at) a­zet.sk Dík

Pavel (Čt, 2011-06-09 14:02):

Ahoj, tvuj blog je zajimavy a musim uznat, ze mne trosku desi :) delam v IT 8 let a rad bych vycestoval do VB nebo Irska. vubec si nedelam iluze, ze to bude jednoduche, ale spis se obavam ubytovani a podobnych vydaju na zivobyti. jak je to tam s temito vydaji?

Diky

Anonym (So, 2011-08-20 21:04):

Do anglie jsem prijel pred dvema lety, akorat byla krize takze jsem zacinal jako myc nadobi ,po tydnu jako kuchar v ,na cesky pomery, luxusni restauraci. po necelych dvou letech jsem mel problem s jednim cechem v praci tak jsem byl odejit, pres kolegu, ktery se znal s ucetni jsem ziskal praci v tovarne na svetla pro nejdrazsi super auta jako operator na lince, po 14 dnech me poslali do kancelare neb jsem zapomel nasroubovat par sroubku a obcas pridat integrovanou desku, v kanclu jsem zacinal jako data entry do excelu, tak jsem jim ty data pretahl do access a naprogramoval jednoduchou aplikaci, na kterou tam cekali tri roky, po trech mesicich tam anglicanka nechtela delat praci planovace vyroby a sla pracovat na linku, takze mi hodili na krk jeste planovani vyroby, ve vyrobe maji obcas respektive casto 60% – 100% zmetku a nevedi presne proc tak jsem jim tento mesic naprogramoval client – server SQL databazovou aplikaci ve VB.net, pred tim tam meli neco podobneho nad accesem co bylo rok mrtve a nepouzitelne, kdyz jsem ji ukazal hlavnimu sefovi vyroby tak osobne dobehl pro IT maniky at jim diktuju co potrebuju a jakej rozpocet potrebuju, jsem se mu snazil vysvetlit ,ze to bude stat stovky liber a on si predstavuje 5 000£ a nahoru.Platove – jako myc nadobi a kuchar jsem rocne usetril cirka 8 000£ jako planovac vyroby a programator nevyjdu s platem. Jsem rad ,kdyz zaplatim pokoj jidlo a dopravu.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.